• Načítám...
>

Provozovatelé podniků v centru protestovali

  • 24. května 2019,
  • 10:56,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha nemusí nutně zavádět vyhlášku omezující provozní dobu podniků v centru města. Na demonstraci, která se konala před pražským magistrátem, to jejím účastníkům řekl sám primátor Zdeněk Hřib. Více o tom jak chce město hluk v nočních ulicích regulovat už v následující reportáži.

Reklama

Takto to vypadalo před pražským magistrátem na Mariánském náměstí v den květnového jednání zastupitelů. Demonstraci sem svolali podnikatelé, kteří se obávají zavedení vyhlášky, která by určovala klubům a restauracím společnou zavírací hodinu.

"V okamžiku, kdy v 1:00 do té ulice v noci pustíte auta nebo vypustíte všechny návštěvníky klubů, tak vzniká velké množství negativních jevů. Najednou se vyvalí tisíce lidí a nikdo je není schopen regulovat. A podle nás je mnohem lepší, aby ty kluby, které si samostatně kontrolují, jestli se uvnitř neberou drogy, že se tam nedějí žádné negativní jevy, že tam není žádná věc, která by byla proti zákonu, tak aby ty kluby měly možnost spolupracovat potom venku na ulici s Městskou policií. Uniformy a Městská policie ale bohužel venku zásadně chybí. My jsme navrhli 6 základních bodů," řekl Jiří Chvojka, předseda SOHO.

Řešení, které podnikatelé představili, obsahuje několik nových pravidel. Mezi ta patří např. zákaz tzv. pub crawls, tedy návštěv cizinců v hospodách organizovaných agenturami. Dále pak také posílení Městské policie nebo zavedení vstupného v klubech.

"Snažíme se připravit taková opatření, právě ve spolupráci s těmi kluby, která cílí na tyto konkrétní věci. Proto na základě té naší diskuze vznikla sada těch opatření, která se kluby zavázaly, že budou plnit. Mezi ně patří mimo jiné i to, že rozvážou spolupráci s provozovateli pub crawls, což je problematická věc, protože je to velká skupina turistů, která jde z jednoho podniku do druhého, 70% času tráví na ulici. To když odpadne, když tyto skupiny tam nebudou, tak tito lidé na ulici nebudou hlučet. Další opatření, ke kterému jsme se zavázali, že posílí ochranu před podnikem. Že převezmou odpovědnost za to, co se děje nejen uvnitř, ale také v bezprostřední blízkosti nebo před podnikem," řekl Jan Štern, noční starosta.

Vyhlášku, která by určovala klubům a restauracím společnou zavírací hodinu, kromě podnikatelů kritizují i někteří opoziční politici z hnutí ANO a ODS.

"Já jsem se zástupci sdružení SOHO jednala a jasně jsem za sebe a za celý klub OD deklarovala to, že v žádném případě takové restrikce a regulace podporovat nebudeme," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

"Ten problém je, že tady chtějí radní, zejména za Piráty ale bohužel i za Prahu sobě, zase nějaký sociální experiment, kdy si myslí, že když něco zakážou, tak se to tím vyřeší. Naopak," řekl Petr Stuchlík, zastupitel hl. m. Prahy.

Před účastníky demonstrace na pódiu vystoupil i pražský primátor Zdeněk Hřib. Ten uvedl, že Praha vyhlášku omezující provozní dobu podniků v centru města nutně zavádět nemusí.

"Já bych byl rád, kdybychom dosáhli nějakého konsenzu mezi podnikateli a rezidenty na tom, jakým způsobem tedy lze, aby město Praha bylo zároveň město, ve kterém se dá žít a zároveň město, ve kterém se dá také bydlet," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle návrhu Prahy 1, která vznik vyhlášky iniciovala, by podniky musely zavírat nejpozději ve 2:00 ráno. Ve dnech předcházejících pracovnímu volnu pak ve 3:00. Konečné znění vyhlášky nemá magistrát zatím hotové, tedy není jasné kdy a zda vůbec bude schválena.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu