• Načítám...
>

Geologický průzkum metra D vyvolal spory

  • 24. května 2019,
  • 11:35,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Po skoro pětihodinovém jednání schválili pražští zastupitelé financování geologického průzkumu metra D. Jednání bylo velice vyhrocené a doprovázela ho řada sporů jak mezi opozicí, tak i mezi koaličními partnery.

Reklama

Více než 1,5 miliardy bude stát financování geologického průzkumu metra D. Schválení peněz na zastupitelstvu ale předcházelo jednání, které bylo dlouhé 4 hodiny a 52 minut. Opozici se totiž nelíbilo, že na pondělním jednání rady hlasovali o tomto bodě radní tajně.

"My jsme se neustále dokola ptali na to, kdo navrhl na radě tajné hlasování, proč se na radě hlasovalo tajně. Tyto odpovědi jsme nedostali," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

Jedinou členkou rady, která přiznala své hlasování, byla Hana Marvanová. Po úmorně dlouhém jednání opozice přišla s kompromisním řešením. To počítalo s tím, že průzkum začne až poté, co se město dohodne s vlastníky pozemků v Krči, kteří podali žalobu na vydané územní rozhodnutí.

"Mělo by se začít s tím geologickým průzkumem v momentě, kdy bude platné územní rozhodnutí a bude nějaká dohoda s těmi, kteří podali ty žaloby na to územní rozhodnutí," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu.

Toto řešení ale neprošlo a byl schválen původní návrh.

"Já si myslím, že se to projednávalo ta dlouho proto, že je to tak významná investice, tak obrovský projekt, který se běžně na zastupitelstvu neodsouhlasuje," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

A jak tedy samotný geologický průzkum bude vypadat?

"19. června bude slavnostní zahájení ražby geologických děl, tedy geologických tunelů, které využijeme pro to, abychom věděli o tom složitém geologickém podloží mezi Pankrácí a Olbrachtovou co nejvíce a mohli jsme co nejlépe připravit samotný projekt metra D," řekl Adam Scheinherr.

Jen v letošním roce vynaloží Praha na tento průzkum 445 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu