• Načítám...
>

Stavba trasy metra D odstartuje v květnu

  • 24. května 2019,
  • 18:18,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Na Pankráci začne koncem května geologický průzkum, kterým začne stavba metra D. Na jednání zastupitelstva to schválili pražští politici. Geologický průzkum má vyjít na 1,58 miliardy korun a provoz metra linky C při něm nebude přerušen.

Reklama

Zastupitelé Prahy projednali start geologického průzkumu metra D. A výsledek je jasný. Práce spojené s výstavbou nové linky pražského metra začnou už koncem května.

"Ten geologický průzkum je připravován tak, že 90% až 95% z těch štol a z těch děl, co tam vzniknou, bude využito pro samotnou konstrukci metra D, jeho stanic a jeho tunelů. Takže zahájením geologického průzkumu skutečně začíná stavba metra D," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Opoziční politici z hnutí ANO zahájení geologického průzkumu podporují. I tak k němu ale mají výhrady.

"Je tam platné územní rozhodnutí a je napadené žalobami. A s některými z těch majitelů se podařilo dohodnout, s některými ne. Proto je riskantní, že nikdo neví jak to dopadne. Jestli se to podaří nebo ne. A v té chvíli, kdy začne geologický průzkum, budeme mít 4 jámy v Praze. Najednou to nemusí dopadnout. A teď kdo je bude financovat, kdo nese škodu," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

Podle náměstka primátora Adama Scheinherra by ale takový scénář nastat neměl. S vlastníky pozemků totiž město intenzivně jedná.

"To územní rozhodnutí bylo za minulé garnitury, za ANO, napadeno 2 žalobami. Nám už se jednu žalobu podařilo stáhnout a u druhé žaloby jsem s těmi vlastníky pozemků, kteří to žalovali, podepsal iniciální dohodu o tom, že se chceme dohodnout. Takže věřím, že všechno jde správným směrem," řekl Adam Scheinherr.

Kromě geologického průzkumu se na jednání zastupitelů řešilo i samotné financování stavby metra D, která má podle odhadů vyjít na 57 miliard korun.

"A kdybychom byli my v koalici, tak určitě víme i to, jak bychom to financovali. A toto koalice dnes neví. Je ale zapotřebí aby to Pražanů řekla. Z čeho se bude platit metro D, jaký je ten finanční plán," řekla Alexandra Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy.

Podle primátora Zdeňka Hřiba bude Praha kromě dotací z EU usilovat také o příspěvek od státu ve výši 50%.

"Je nutné si uvědomit, že je to stavba, kterou budou využívat nejen obyvatelé Prahy ale také třeba obyvatelé Středočeského kraje, případně jiných krajů, ze kterých přijedou do Prahy. A proto si myslím, že stát by se měl na takto zásadní stavbě podílet," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pražský primátor se už ohledně výstavby metra D měl sejít s ministryní financí. To se ale nakonec nestalo. Jednání se státem by se ale podle něj mělo uskutečnit už v dohledné době.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu