• Načítám...
>

Vedení Prahy chce změnit podmínky privatizace

  • 25. května 2019,
  • 17:08,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Téměř rok čekají zástupci dvou pražských bytových družstev na kupní smlouvy, aby mohli odkoupit byty od hlavního města. Současné vedení pražského magistrátu se ale rozhodlo změnit původní podmínky i ceny, které slíbilo minulé vedení Prahy. Co to může znamenat pro nájemníky? Podívejte se na reportáž Davida Wilczeka.

Reklama

14. června minulého roku byl schválen bývalým Zastupitelstvem hl. m. Prahy prodej městských domů v Řepích a na Černém Mostě bytovým družstvům. Do 31. října 2018 mělo tak dojít k předání kupní smlouvy. To se však do dnešního dne i po necelém roce nestalo. Zájemcům o tyto byty tak vznikly nemalé komplikace. 

"Mezitím nám proběhl termín čerpání úvěru. Banka, díky tomu co se dnes děje na finančním trhu, zhoršila podmínky a my už jsme dnes poškozeni, to bytové družstvo, tím, že máme horší úrokovou sazbu," řekla Hana Chlebová, členka bytového družstva Gen. Janouška. 

Nové vedení pražského magistrátu se sice rozhodlo, že vydá kupní smlouvy, ale s tím, že budou byty prodány jednotlivým zájemcům, nikoliv družstvu jako celku a zároveň budou ceny vyšší, než bylo původně schváleno bývalým zastupitelstvem.

"Záleží hodně na tom, jakou metodou se to vypočítává. Kdyby se to počítalo metodou, kterou to dělal předchozí znalec, tak na jednotlivý byt ta cena vychází na zhruba 45 až 50 tisíc korun. Když se ten posudek dělá srovnávací metodou, což je běžně na trhu, vychází to spíše na 60 tisíc korun za metr čtvereční," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

"Že by pan Zábranský prodával ty byty bytovému družstvu za podmínek, za jakých řekl, a bralo si úvěr bytové družstvo, tak měsíční nárůst splátky by byl o 26 tisíc korun u bytu o výměře 85 metrů čtverečních," řekla Hana Chlebová.

Další problém je, že většina bytů potřebuje rekonstrukci. Členové družstva se tak obávají, že budou muset investovat milionové částky do oprav. Podle radního Adama Zábranského není situace tak závažná.

"Ty náklady nejsou zase tak vysoké, aby to dorovnalo tu tržní cenu," řekl Adam Zábranský.

Hlasování o změnách navrhované radním Adamem Zábranským vzbudilo v zastupitelstvu i mezi přítomnými občany silné emoce. Návrh však nebyl schválen a členové dotčených družstev si tak mohou oddechnout a počítat s odkupem bytů za cenu, která jim byla schválena v minulém roce, tedy 24 tisíc korun za metr čtvereční.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu