• Načítám...
>

Dostavba Pražského okruhu budí emoce

  • 25. května 2019,
  • 16:50,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražský okruh patří k nejvýznamnějším dopravním stavbám v ČR. Po svém dokončen propojí několik dálnic směřujících z Prahy a spojujících hl. město s okolními regiony a státy. Jeho stavba ale budí emoce v některých městských částech. A jednou z nich jsou i Horní Počernice. Obyvatelé této oblasti proto dorazili vyjádřit svůj názor na jednání zastupitelstva.

Reklama

"Máme strach o své děti" nebo třeba "Kamiony mimo Prahu". S takovými hesly na transparentech dorazili na květnové jednání pražských zastupitelů někteří obyvatelé Horních Počernic. 

"Nám jde o to, že v blízkosti našich domovů, je to dokonce asi 50 metrů od stávající bytové výstavby, která je v Počernicích, nám chtějí vystavět obrovskou dálnici, která má mít až 10 pruhů. Bude to mít obrovský dopad i na obyvatele a jejich zdraví, takže proto tady jsme, abychom se proti tomu postavili, protože chceme bránit naše děti, aby byly zdravé a abychom tam mohli stále žít," řekla Kateřina Procházková, obyvatelka MČ Horní Počernice.

"Horní Počernice jsou obklopené ze 3 stran dálnicemi, středem vede železnice a máme tam obrovský logistický park. U nás opravdu stoupá riziko jak alergií, znečištění je tam příšerné a my skutečně děláme co můžeme. Nejen, že apelujeme na pražské politiky, psali jsme ale i Evropské komisi, agentuře Jaspers a já jsem ráda, že občané si uvědomují jaké riziko Horním Počernicím hrozí a jak je průtah kamionů Prahou nepromyšlený," řekla Alena Štrobová, starostka MČ Horní Počernice.

"My se ty argumenty samozřejmě snažíme vyslyšet. Je to ale investice ŘSD a my ve spolupráci s náměstkem Hlaváčkem tlačíme ŘSD, aby budovalo v okolí Horních Počernic taková protihluková opatření a další, která co nejvíce omezí ten hluk či šíření emisí z té komunikace," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Pokud to vezmu z pozice zastupitele hlavního města Prahy, tak chápu, že hlavní město potřebuje Pražský okruh, to je naprosto jednoznačná potřeba, která vzniká s nárůstem počtu vozidel, která denně projíždějí Prahou. Nicméně je to jen jedna z malých součástí. Pražský okruh jako takový není kompletní celý," řekl Ondřej Martan, zastupitel hl. m. Prahy.

Zatímco chybějící jihovýchodní část Pražského okruhu by ŘSD mohlo začít realizovat nejdříve v roce 2021, dostavba severní části obchvatu je zatím v nedohlednu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu