• Načítám...
>

Chvalský zámek ukazuje historii loutek

  • 27. května 2019,
  • 16:30,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

200 loutek ze sbírky manželů Jiráskových jsou k vidění na výstavě ve Chvalském zámku. Ta mapuje vývoj loutek v letech 1850 - 1950 a k vidění tu je i několik unikátů. Nechybí ani interaktivní část výstavy a tvořivé dílny pro děti.

Reklama

Chvalský zámek hostí výstavu loutek. Ta mapuje jejich vývoj v letech 1850 až 1950 a návštěvníky provede stoletím, kdy patřila tvorba loutek k české tradici.

"Hned na začátku se naši návštěvníci seznámí s loutkami, které byly určen především pro dospělé. Je to ta polovina 19. století. Dále je vidět, jak se loutka měnila, jak měnila svůj ráz. Ve 20. století se oproti té dramatické loutce výrazně zmenšila a byla určena především pro děti," řekla Růžena Beránková, ředitelka Chvalského zámku.

Mezi 200 loutek ze sbírky manželů Jiráskových stojí mimo jiné za povšimnutí oblíbená trojice postaviček od Josefa Skupy.

"Máme tady Hurvínka i Spejbla a také Máničku tak, jak ji dnešní děti neznají. Je to totiž Mánička, která byla vyrobena podle návrhu Jiřího Trnky," řekla Růžena Beránková.

Jak bývá v těchto prostorách zvykem, výstava je rozdělena do 2 částí.

"Jedno celé podlaží je připraveno především pro děti. Zahrnuje interaktivní část výstavy, kde si děti mohou vyzkoušet to, jak se takové loutky vodí. Určitě zaujme velké stínové divadlo nebo divadélka pro marionety či pro maňásky nebo vařečkové loutky," řekla Růžena Beránková.

Nechybí ani tvořivé dílny, kde si můžete vyrobit vlastní loutku. Výstava je k vidění denně od 9:00 do 18:00 až do 25. srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu