• Načítám...
>

Cenu Olgy Havlové získala Tereza Nagyová

  • 28. května 2019,
  • 10:56,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Laureátkou ceny Olgy Havlové, kterou vyhlašuje Výbor dobré vůle, se stala Tereza Nagyová. Ocenění získala za svoji osvětovou činnost zaměřenou na Crohnovu chorobu. Cenu veřejnosti převzal Josef Cerha, ředitel Tyfloservis o.p.s.

Reklama

Cena Olgy Havlové se pravidelně uděluje od roku 1995. Cílem je upozornit na život lidí se zdravotním postižením a ocenit výjimečné osobnosti, které nezištně pomáhají ostatním. Letošní rok vybírala porota z 21 nominantů.

"Hledím na to s jakými možnostmi a schopnostmi ten člověk působí, žije, na jak velkou cílovou skupinu je zaměřen," řekl Jiří Herynek, porotce.

Odborná komise nakonec ocenila Terezu Nagyovou, která žije od svých 18 let s agresivní formou Crohnovy choroby. O svých zkušenostech se totiž otevřeně baví na svém blogu NejsemTabu a tím pomáhá ostatním lidem s podobnými problémy.

"Já jsem nikdy v ničem takovém nepracovala. Když jsem v tom začala pracovat, stalo se to náplní mého života a myslím si, že to můj život dost obohatilo a udělalo ho lepším," řekla Tereza Nagyová.

Cenu veřejnosti získal Josef Cerha, který založil společnost Tyfloservis. Ta pomáhá nevidomým a slabozrakým. Za 30 let své činnosti pomohla kolem 60 tisícům lidí.

"Já bych chtěl poděkovat svým spolupracovníkům, protože u nás tím nejvzácnějším nejsou nějaké věci, nějaké pomůcky nebo publikace, ale kvalifikovaní spolupracovníci, kteří to umí předat a mají tu správnou motivaci," řekl Josef Cerha, nositel Ceny veřejnosti.

Pro oceněné i zúčastněné byl připraven v Národním muzeu hudební program jako poděkování za to, že rádi nezištně pomáhají lidem se zdravotním postižením. Pod taktovkou Kamila Mandlíka jim zazpíval Brixiho akademický soubor.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu