• Načítám...
>

Tibet Open House vystavuje Drtikolovy grafiky

  • 29. května 2019,
  • 23:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražský Tibet Open House uspořádal výstavu grafik Františka Drtikola. Světově známý fotograf se ve svém životě věnoval také výtvarnému umění. Na výstavě jsou k vidění jeho biblické výjevy.

Reklama

Grafiky Františka Drtikola jsou k vidění v pražském Tibet Open House. Výstava mapuje Drtikolovo výtvarné období. Několik desítek let tu patří k opravdu vzácné části autorovy pozůstalosti.

"V pozůstalosti Drtikola se našly kovové zinkové desky, které byly pečlivě restaurovány a z nich byly poté vytištěny tyto grafiky, které můžete vidět na výstavě. Důvod, proč vystavujeme Drtikola v Tibet Open House, je ten, že František Drtikol byl pravděpodobně jeden z prvních Čechů, který praktikoval a zároveň také učil tibetský buddhismus. On měl svoje žáky, do dnes je ta škola živá," řekl Jiří Zeman, ředitel Tibet Open House.

V době, kdy Drtikol grafiky tvořil, se umělecké cítění pohybovalo mezi symbolismem a secesí. Tyto styly s tak promítly i do jeho výtvarných prací, které lze vidět v rámci výstavy s názvem Vše z nitra.

"Představují zde některé cykly. Jsou to biblická témata, která byla upravena Františkem Drtikolem s jeho mystickým vnímáním celé té věci, těch biblických příběhů. Jedno z témat je např. Golgota. My jsme vybrali z té literatury, která kolem Drtikola existuje, název Vše z nitra, který dobře koresponduje s tím, co dělá Tibet Open House v Praze. Je to tedy duchovní záležitost," řekl Jiří Zeman.

Kromě grafik si mohou návštěvníci prohlédnout také vydání knih nakladatelství Svět, které se věnuje právě Drtikolovi, který je znám také díky svým fotografiím.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu