• Načítám...
>

Stav veřejného osvětlení v Praze se zlepšil

  • 4. června 2019,
  • 10:32,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Veřejné osvětlení v Praze, jehož síť čítá více než 135 tisíc světelných míst, už rok udržuje společnost Technologie hlavního města Prahy. První rok její činnosti lze hodnotit úspěšně, o čemž svědčí zejména snížení poruchovosti veřejného osvětlení.

Reklama

Jeden rok fungování. To je výročí, které letos slaví společnost Technologie hl. m. Prahy. Obyvatelé metropole o ni mnohdy vědí jen málo. Její práci přitom denně vídají prakticky na každém kroku.

"Technologie hl. m. Prahy je specializovaná společnost ve 100% vlastnictví. Dnes se stará o veřejné osvětlení, to jest 135 tisíc sloupů osvětlení. THMP mají na starosti např. také architektonické osvětlení, tedy osvětlení památek. Pražské veřejné osvětlení má ještě další okrajové oblasti. Je to třeba přisvícení přechodů pro chodce. A není bez zajímavosti, že se staráme i o veřejné a věžní hodiny v Praze s výjimkou pražského orloje," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

První rok činnosti společnosti lze i podle vedení metropole hodnotit úspěšně. Svědčí o tom zejména snížení poruchovosti veřejného osvětlení. Jen za uplynulý rok montéři z THMP provedli revize na téměř 22 tisících světelných míst. A kam by tato městská společnosti měla směřovat do budoucna?

"Pražské veřejné osvětlení by mělo zcela bezpochyby směřovat k modernizaci. Pražany ta otázka hodně trápí. A společnost, která dnes spravuje tyto 2 systémy, čeká v budoucnosti výzva např. v podobě ucházení se o správu pražských světelných křižovatek," řekl Tomáš Jílek.

"Připravujeme rozsáhlou koncepci veřejného osvětlení, která by měla zodpovědět i další možnosti rozvoje těch lamp a stožárů. Je to 135 tisíc různých prvků, které na Prahu svítí. My v nich vnímáme možnosti zavedení dalších služeb a možnosti smartifikace," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Nejde ale pouze o správu osvětlení. THMP stojí také za nasvícením některých budov. Pražané si tak díky umění této společnosti mohou při speciálních příležitostech několikrát do roka vychutnat známé budovy v unikátním barevném nasvícení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu