• Načítám...
>

Zahradní železnice v Podbabě zahájila provoz

  • 4. června 2019,
  • 14:48,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Na Stanici techniků v Praze 6 byla slavnostně otevřena zahradní železnice. Projekt, jehož iniciátorem byl ředitel DDM hl. m. Prahy, zde propaguje vědu a techniku.

Reklama

Asi 2 roky uzrával nápad postavit před Stanicí techniků v Praze 6 zahradní železnici. Iniciátorem byl ředitel Domu dětí a mládeže, který dokázal spolu s železničními modeláři nápad přetavit v realitu. Stavba modelového kolejiště v pražské Podbabě byla dokončena a provoz železnice slavnostně zahájen.

"Je to takový dluh pro návštěvníky a hlavně to bude sloužit jak pro kroužky železničních modelářů, tak také pro výukové programy pro školy a samozřejmě jízdy pro veřejnost a podobné akce," řekl Libor Bezděk, ředitel DDM hl. m. Prahy.

Provoz vlaků zde není automatický tak, jak jsme zvyklí po zapnutí jednoho knoflíku. Každou lokomotivu ovládá mladý strojvedoucí.

"Strojvedoucí jde s tím vlakem, nepochybně má v ruce ovladač a vlakvedoucí zodpovídá za jízdu vlaku, takže má v ruce kolík, žezlo, které ho opravňuje v jízdě do toho úseku. Všechny tyto funkce však mohou zastávat děti z kroužku železničních modelářů naší Stanice techniků," řekl Matěj Nevoral, vedoucí železničních modelářů.

Kromě stavební firmy se právě malí železniční modeláři a jejich vedoucí na celém projektu podíleli nejvíce.

anketa

Vlaky při své pouti mezi 7 zastávkami překonají vzdálenost 130 metrů. Zahradní železnici uvítal i magistrát, který jako zřizovatel Domu dětí a mládeže celý projekt podpořil.

"Já budu rád, pokud sem rodiče dovedou své děti a zapíší je do kroužku železničních modelářů. Té vzniklé železnici přeji vše nejlepší do budoucna a hlavně hodně spokojených pasažérů," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Hřiště, kde se modelová železnice nachází, nabízí nejen zábavu ale stává se tak výcvikovým prostorem, kde se děti učí zodpovědně řešit reálné provozní situace.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu