• Načítám...
>

Vlakem na letiště a do Kladna dojedeme za 9 let

  • 8. června 2019,
  • 13:25,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Národní technická knihovna hostila odbornou konferenci na téma modernizace trati Praha - Kladno s připojením na Letiště Václava Havla. Debatu iniciovali dva poslanci ze středních Čech a přítomní byli jak zástupci středočeských obcí, tak Prahy.

Reklama

Příprava železničního spojení centra Prahy s letištěm Václava Havla a s Kladnem. To bylo téma konference, kterou hostila Národní technická knihovna. V rámci ní vystoupila řada hostů a Správa dopravní a železniční cesty zveřejnila nová fakta ohledně připravované trasy. Iniciátoři debaty byli dva poslanci ze středních Čech.

"Změnilo se to, že SŽDC má jasný pokyn intenzivně pracovat na průchozích variantách na Letiště Václava Havla, pokud mají jasné zadání a policisté mají vůli to podporovat. Projevuje se to i v přidělování peněz, například od těch projektů," řekl Přemysl Mališ, poslanec PČR a zastupitel Středočeského kraje.

SŽDC modernizaci trati rozdělila do sedmi úseků. Rozpracovaný je zatím jen jeden na Negrelliho viaduktu. Velmi diskutovaná je pak trať pod Střešovicemi. Ta nakonec povede až v 80 metrové hloubce, aby co nejméně zatěžovala místní obyvatele.

"Varianta, která je připravená, se mi zdá velmi dobrá, protože hloubka, ve které je vedena, je už mimo veškeré diskuze, že by mohla jakýmkoli způsobem ovlivňovat rodinné domy ve Střešovicích, takže z toho mám radost," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Novinkou na trati by mohlo být také přímé spojení Letiště a Kladna.

"Což není proto, že by Kladeňáci tolik létali do zahraničí, ale protože stovky Kladeňáků zajišťují jako zaměstnanci provoz letiště a to přímé napojení chybělo. Oni museli jezdit na Prahu - Ruzyň, přestupovat a vracet se. Proto jsme od začátku roku iniciovali několik setkání a jak s vedením Ministerstva dopravy, tak se SŽDC, aby se to přímé napojení prověřilo a do toho projektu se dostalo," řekl Vojtěch Munzar, poslanec PČR.

Zároveň tématem zůstává architektonické řešení stanic.

Už brzy by mělo být jasné, jak se promění tato železniční stanice Nádraží Veleslavín.

"Proběhlo první kolo mezinárodní soutěže, vyšlo z toho 5 návrhů. Já v tuto chvíli o nich nemohu mluvit, nicméně všechny jsou pro to území velmi citlivé a pozitivní. Konečné vyhodnocení by mělo být v září," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Podle SŽDC by spojení mezi centrem Prahy a letištěm mělo trvat 25 minut, spojení z Prahy do Kladna pak půl hodiny. Celá trať by měla vyjít zhruba na 40 miliard korun a kompletně by měla být hotová v roce 2028.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu