• Načítám...
>

Plynárenské muzeum se připojilo k Muzejní noci

  • 10. června 2019,
  • 15:51,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Praha má za sebou další oblíbenou Muzejní noc. Během ní bylo zpřístupněno více než 70 objektů. Mezi nimi i Plynárenské muzeum. To návštěvníkům mimo stálé expozice nabídlo ukázku rozsvícení plynové lampy, žehlení plynem nebo úpravu vlasů plynovými historickými kadeřítky.

Reklama

Už popáté se k pražské Muzejní noci přidalo také Plynárenské muzeum. To se nachází v Michli v areálu Pražské plynárenské a pro návštěvníky si připravilo hned několik zajímavostí.

"Každý rok se snažíme ukázat návštěvníkům nějaké novinky. Pokud návštěvníky přichází, tak první co uvidí je hořící plamen na sousoší Ladislava Šalouna. To je velká rarita, kdy plamen hoří pouze ve sváteční dny. Potom dále tady máme plynovou lampu, lidé si ji mohou rozsvítit, vyzkoušet si práci lampáře. A v muzeu potom máme mnoho rarit, máme tady plynovod z Karlova mostu, máme stará kamna," řekl Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea.

Nechyběla ani ukázka pražení kávy nebo úpravy vlasů kadeřítky z konce 19. století.

"Co se týče těch prvních, které tady máme, tak jsou vynálezem francouzského kadeřníka Marcela Grata. Přišly na svět v roce 1872 v Paříži. A prvními klientkami tohoto významného kadeřníka byly pařížské prostitutky. Tyto krepovací kleště se k nám do Prahy dostaly v roce 1905 díky pražskému kadeřníkovi Adolfu Kollertovi," řekla Renata Žákovcová, prezentátorka kadeřítek.

"Myslím si, že to muselo zabrat hodně moc času a jak je to horké, bylo to asi poměrně nebezpečné, zabralo čas než se to nahřálo a potom, když se to dělalo, dámy nad tím také musely strávit spoustu času. Takže dnes je to určitě praktičtější," řekla Viktorie Antošová, návštěvnice Plynárenského muzea.

V muzeu bylo k vidění také několik plynoměrů. Mezi nimi i nejstarší z roku 1871.

"Potom tady máme několik rarit, např. mincový plynoměr. To byl plynoměr, který sloužil na principu předplacení, že jsme vhodil minci a odebral jste množství plynu podle té mince. Takže výhoda pro plynárny byla ta, že nedocházelo k neplacení," řekl Jan Žákovec.

Muzeum je po celý rok přístupné pouze po předchozí domluvě. Výjimkou jsou vybrané akce jako např. Muzejní noc, kdy je otevřené pro širokou veřejnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu