• Načítám...
>

Primátorky opět rozvířily Vltavu

  • 10. června 2019,
  • 17:11,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Tradiční veslařský závod pod záštitou primátora hlavního města, to jsou Pražské primátorky. Jejich historie se datuje od roku 1910. Lodě na Vltavu vyjely i letos. Tradičně startovaly u Veslařského ostrova, cílem pak projely mezi Železničním a Palackého mostem.

Reklama

Už od roku 1910 tradičně každý rok víří vodu na Vltavě u náplavky veslařský závod Pražské primátorky. Nejinak tomu bylo i letos, kdy 106. ročník přilákal tisíce diváků.

"Pražské primátorky se už jezdí 109 let. Ale paradoxně je to 106. ročník, protože během první světové války se závod nejel. Je to už tradice, která opravdu patří k Praze. Jezdí se od Císařské louky tou typickou vyšehradskou zatáčkou až sem do cíle pod Palackého most," řekl Richard Valoušek, tiskový mluvčí Pražských primátorek.

Pražské primátorky se jezdí ve 3 dnech a závody jsou rozděleny do několika věkových kategorií. 

"Jezdí se od žáků až po dospělé. Takže tady máme kategorie žáků, dorostu, juniorů, mužů a žen. V pátek se jely závody univerzitních osem, což je takový předboj Pražských primátorek. Tam jezdí jen dospělí. To jsou studenti - buď ženy nebo muži," řekl Richard Valoušek.

Podle věkových kategorií se liší také obtížnost trasy celého závodu.

"Trasa je dlouhá 2 kilometry. Např. páteční závody jsou poloviční pro studenty. Je tam zatáčka, což je takové specifikum. Proto zahraniční posádky nevyhrávají, protože se s tou zatáčkou třeba ani neumí poprat, protože světové závody v podobných disciplínách se jezdí po rovině," řekl Richard Valoušek.

I letos záštitu nad touto akcí převzal magistrát spolu s MČ Praha 2.

"Já jsem byla dnes a byla jsem i v minulých ročnících, protože se to koná v Praze 2. Vždy tento krásný závod dostane záštitu nejen hlavního města, také MČ Praha 2. Musím říci, že 106. ročník je úžasná tradice, kterou já rozhodně budu vždy podporovat a je vidět, že se líbí i lidem, protože tady dnes bylo také plno," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Vítězem nejprestižnější disciplíny, kterou je soutěž osmiveslic mužů, vyhrála již po čtyřicáté Dukla Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu