• Načítám...
>

Praha je připravena pomoci s financováním škol

  • 12. června 2019,
  • 2:21,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V Praze 13 se konal sněm starostů z pražských městských částí. Řešilo se například financování školství nebo daň z nemovitosti.

Reklama

Financování školství nebo daň z nemovitosti, to byla dvě témata, o kterých se diskutovalo na sněmu starostů, kteří zastupují MČ 1 - 57. Hostitelem byla tentokrát Praha 13. Jednalo se například o tom, jak se podařilo změnit rozpočtovou rezervu, která je na krytí kapacit v základních školách.

"My vždy dostáváme určitý finanční obnos na jednotlivého žáka, je to poměrně nedostatečná částka a chtěli bychom, aby ta částka byla navýšena zhruba na 500 korun na žáka," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

"Máme tam nějaké priority, které jsme poslali na hlavní město a byli bychom rádi, kdyby byly splněny," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

"Máme výstavbu školy, teď tam probíhá rekonstrukce kuchyně, jídelny a potřebovali bychom nějaké peníze na dofinancování," řekla Jana Plamínková, starostka MČ Praha - Slivenec.

Několik kapacit na rozšíření základních škol a základní školu novou má třeba MČ Praha 9.

"To jsou projekty, se kterými samozřejmě pracujeme a částečně i dnes bychom se měli dohodnout, co se podaří s hlavním městem profinancovat, protože to sama Praha 9 nezvládne. V tomto směru je každá koruna dobrá," řekl Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

Vedení hlavního města se rozhodlo vyhovět výzvám starostů MČ, kteří v minulých letech na sněmu opakovaně požadovali změnu nastavení daně z nemovitosti. Dosud mělo město na celém svém území stejné koeficienty, které nastavení daně ovlivňují. Nyní dává vedení města možnost starostům určit její individuální nastavení pro svou MČ.

"Já se zatím nekloním k žádné variantě, ani zvyšování, ani setrvání na tom současném stavu," řekl Ondřej Gros.

"Z hlediska lokálních názorů na navýšení koeficientu z hlediska daně nemovitostí mohou být dost veliké rozdíly a nuance," řekl Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16.

"Jedná se o příjem MČ, starostové dlouhodobě určitou změnu té daně chtějí, takže my si v rámci toho připomínkového řízení ptáme, jakou změnu by si představovali a to hodláme pak v září zohlednit při schvalování té změny," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Změnu dlouhodobě požadují starostové bez ohledu na politickou příslušnost. Finální rozhodnutí, zda se vyhláška změní, bude záležet na výstupech připomínkového řízení, které poběží do 30. června. V případě jejího schválení by pak vyhláška mohla začít platit od roku 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu