• Načítám...
>

Mariánský sloup připlul po Vltavě

  • 12. června 2019,
  • 19:08,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Poblíž Karlova mostu zakotvila loď, na které přivezl sochař Petr Váňa do metropole kamenné díly kopie Mariánského sloupu pro Staroměstské náměstí. Na lodi bude kameník dodělávat poslední práce a první část sloupu převeze na Staroměstské náměstí v sobotu odpoledne. Tam zároveň během setkání z Pražany představí veřejnosti projekt návratu Mariánského sloupu na své místo.

Reklama

Do Prahy připlula loď s rozebranou replikou Mariánského sloupu. Náklad tvořilo více než 200 kusů pískovce o celkové hmotnosti 60 tun.

"My jsme teď dovezli veškerý kámen, celý Mariánský sloup, sem. Lidé aby si ho mohli prohlédnout a abychom postupně mohli Mariánský sloup postavit tam, kam patří," řekl Petr Váňa, sochař, autor repliky Mariánského sloupu.

Tomu bude ale ještě předcházet několik úprav. Ty kameník dodělá přímo na lodi zakotvené poblíž Karlova mostu.

"My jsme u nás v podstatě u nás na přístavišti umístili zařízení staveniště. Petr Váňa teď bude připravovat Mariánský sloup, respektive ty kamenné bloky, které jsou na té lodi, k tomu, aby z nich bylo možno definitivně sestavit Mariánský sloup, který oslavuje křesťanství v ČR," řekl Zdeněk Bergman, ředitel společnosti Pražské Benátky.

"Některé díly musíme dělat v průběhu vlastní stavby. Jeden díl, který tady ještě chci dokončit, je korintská hlavice, kterou už mám těsně před dokončením. Myslel jsem, že bych to dokončil tady, aby lidé mohli přijít a vidět jak se na tom pracuje," řekl Petr Váňa.

Loď by měla v Praze kotvit přibližně měsíc. První část Mariánského sloupu bude převezena na Staroměstské náměstí v sobotu odpoledne.

"Až tehdy se ukáže jak bude fungovat a reagovat městská správa na to, že existuje stavební povolení, ty ostatní věci k tomu se ale musí nějakým způsobem dojednat a projednat," řekl Zdeněk Bergman.

Petr Váňa se svými spolupracovníky začal na Staroměstském náměstí s obnovou Mariánského sloupu už na konci května. Akci tehdy přerušili strážníci a sochaři museli místo uvést do původního stavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu