• Načítám...
>

Vedení Prahy chce vytvořit manuál pro divadla

  • 13. června 2019,
  • 15:42,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vedení hl. m. Prahy plánuje udělat analýzu návštěvnosti pražských divadel. Informace se budou týkat i struktury diváků, nejžádanějších žánrů, zároveň ale budou zjišťovat, které věkové skupiny jsou opomíjené. Na základě dat vznikne návod, který bude sloužit pražskému magistrátu i divadlům.

Stáhnout video
Reklama

V naší metropoli působí kolem sta nezávislých a desítek příspěvkových divadel. Většina z nich se zaměřuje na podobný repertoár nebo jim chybí dostatečný program pro děti a teenagery. Vedení hlavního města proto chce analyzovat současnou situaci.

"Do jakých divadel kdo chodí, odkud sem přijíždějí, jestli jsou to Pražané nebo lidé z jiných krajů, kolik jim je let, na co nejraději chodí, jakým způsobem si kupují lístky. Pak by nám tato data mohla napovědět např. jaké žánry v Praze chybí. Nebo naopak jakých divadelních žánrů je až moc, že si navzájem vytváří velkou konkurenci," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Tým odborníků vytvořil metodiku, podle které budou terénní pracovníci při sběru informací postupovat.

"Ten sběr dat bude probíhat kombinací různých metod. Od internetového dotazování až po to, že budou brigádníci přímo v divadlech a budou si čárkovat a zjišťovat informace přímo dotazováním od diváků," řekla Kamila Matějková, odborná poradkyně pro kulturu hl. m. Prahy.

Na základě analýzy získá pražský magistrát cenná data. Z nich pak vznikne návod, kterým se může vedení divadel inspirovat.

"Bude to nějaký podklad k další debatě a diskuzi, možná to bude pro ředitele zajímavý podklad pro strategii toho jakým způsobem to divadlo třeba posouvat," řekla Hana Třeštíková.

Sběr dat by měl být hotov během listopadu tohoto roku. Následně budou výsledky konzultovány se zástupci divadel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu