• Načítám...
>

Invalidovna prošla základními úpravami

  • 13. června 2019,
  • 19:57,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Pražská Invalidovna má za sebou rok zabezpečovacích a vyklízecích prací. Ty probíhaly pod dozorem Národního památkového ústavu, který má objekt ve své správě. Nyní se připravují dokumentace k zahájení vlastní rekonstrukce objektu.

Reklama

Pražská Invalidovna se pomalu a jistě proměňuje v kultivovanější prostor. Přesně před rokem jsme Vás informovali, že objekt v barokním slohu převzal do své správy Národní památkový ústav. Od té doby zde pod jeho dozorem došlo k několika úpravám a občas je tu opět živo.

"Základní změna je, že jsme zpřístupnili Invalidovnu trvale veřejnosti od pátku do neděle, jsou zde plánované prohlídky a návštěvníci si mohou prohlédnout Invalidovnu," řekla Naďa Goryczková, generální ředitelka NPÚ.

Zprovoznilo se také severní křídlo, kde byla zavedena voda, kanalizace a elektřina. Umístěna je zde nyní správa Invalidovny. Zabezpečovací a vyklízecí práce proběhly během roku uvnitř, ale i vně celého komplexu. Náročným ořezem prošly například platany na nádvoří, které jej budou i nadále zdobit. Naopak odstranit se plánují tisy a jasan. Důkladně vyčištěna byla i dominanta nádvoří.

Kašna v empírovém stylu sem byla přivezena z pražského centra v 19. století. Až do roku 2002 v ní byla voda. Po povodních se však zcela vytratila. V rámci rekonstrukcí se počítá, že se v ní znovu objeví.

"Současně se provedla i celá řada prací na fasádě a při sochařské výzdobě - hlavně na tympanonech toho západního křídla," řekla Naďa Goryczková.

Snahu a práci Národního památkového ústavu nenechalo bez povšimnutí ani Ministerstvo kultury.

"Musím říci, že za ten rok se podařilo skutečně odvést obrovské množství práce," řekl Antonín Staněk, ministr kultury ČR.

Na vlastní rekonstrukci si však Invalidovna ještě počká. Je potřeba sehnat všechna příslušná povolení.

"Zaměřuje se objekt a počítáme s tím, že do dvou let by se začalo s rekonstrukcí," řekl Miroslav Indra, správce Invalidovny.  

"My v tuto chvíli jako ministerstvo kultury připravujeme finanční rámec a budeme postupně od letošního roku uvolňovat finanční prostředky až do výše 1 miliardy 300 mil. korun do roku 2027, kdy by ta obnova měla být dokončena," řekl Antonín Staněk.

V moderně rozvíjející se části Prahy tak najdeme expozici věnovanou historii Invalidovny, komunitní prostor, edukační centrum či výstavní prostory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu