• Načítám...
>

Aplikace CityVizor ukazuje hospodaření Prahy 1

  • 15. června 2019,
  • 10:22,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Praha 1 otevřela své hospodaření veřejnosti skrze aplikaci CityVizor. Díky tomu si tak každý může online prohlížet rozpočet městské části, a to i dva roky nazpět.

Reklama

Chytrá aplikace CityVizor, která ukazuje aktuální čerpání rozpočtu Prahy 1 i vazbu na smlouvy, je již na internetu. Občan si najde celkovou strukturu rozpočtu řazenou do jednotlivých kapitol a podkapitol. Kromě celkových plánovaných výdajů vidí i průběžné čerpání. Není problém podívat se i na jednotlivé faktury a najít si k nim příslušnou smlouvu a tedy i jméno dodavatele.

"Když jsme se do toho ponořili, zjistili jsme, že to nejsou neřešitelné problémy, že ta data je potřeba možná nějak trochu učesat, není to ale nic nestandardního. A díky tomu nasazení těch lidí a tomu, že se spojila ta znalost ekonomiky na straně jedné a IT na straně druhé, což bývá někdy problém, tak jsme to prolomili," řekl Petr Kučera, radní MČ Praha 1.

"To je něco, co umožňuje občanům kontrolovat průběžně čerpání toho rozpočtu. Myslím, že ve výsledku právě to je otevřená radnice a zvyšuje to důvěru," řekla Amália Počarovská, předsedkyně finančního výboru MČ Praha 1.

Jedná se tedy o transparentní zobrazení hospodaření MČ tak, aby každý mohl vidět kam peníze putují. Aplikace však usnadňuje práci také samotným úředníkům.

"Ta struktura CityVizoru je o hodně přehlednější. Je uživatelsky příjemnější otevřít si CityVizor ,"řekl Vladan Brož, radní MČ Praha 1.

Neboli také klikací rozpočet, kde se data o něm převádí do jednoduché grafické podoby, vyvinulo Ministerstvo financí spolu se spolkem Otevřená města, jehož je Praha 1 členem. Jedná se o platformu, v rámci které mohou města navzájem sdílet své zkušenosti, navrhovat změny nebo vylepšovat aplikaci jako je třeba CityVizor.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu