• Načítám...
>

Pražští školáci navrhli změny pro lepší klima

  • 15. června 2019,
  • 15:58,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Žáci pražských základních škol představili kreativní návrhy pro zlepšení klimatu ve městě. U své školy či v městské části, kde se nachází, chtějí vysázet stromy, zvětšit zelené plochy nebo zlepšit hospodaření s vodou. Díky finanční motivaci 10 000 korun budou moci některé z návrhů realizovat.

Reklama

V rámci projektu Stavitelé města představili žáci základních škol své vlastní návrhy na úpravy, které by měly pomoci zlepšit klima. Navrhovali konkrétní opatření. Buď v okolí své školy, či v MČ, kde se škola nachází.

"Projekt stavitelé města je projekt od Ekocentra Koniklec, je to projekt na zakázku od Magistrátu v rámci enviromentální výchovy a adaptace na změnu klimatu," řekla Dalie Peterová, lektorka v Ekocentru Koniklec.  

"Přemýšleli jsme, co bychom mohli vylepšit a říkali jsme si minusy a plusy určitých oblastí, třeba hřiště nebo nějaké zbytečné budovy, které zabíraly zeleň a podobně," řekl tým ZŠ Veronské náměstí, projekt Naše oblast.

Do projektu se zapojilo přes 20 tříd ZŠ. Všechny zúčastněné týmy obdržely kromě malých dárků poukaz v hodnotě 10 tisíc korun, aby své nápady měly možnost realizovat. Mohou tak například vysázet květiny či opravit hřiště.

"Chtěli bychom v naší ulici udělat něco pro přírodu," řekl tým ZŠ Vratislavova, projekt Jak má vypadat město.  

Program plný prezentací a oceňování nejlepších projektů zpestřily i pohybové aktivity. I hru na bombu a potopu organizátoři upravili pro téma změn klimatu. Projekt Stavitelé města se uskutečnil už v minulém roce a s jeho výsledky jsou organizátoři nadmíru spokojeni.

"I teď vidíme výsledky, kdy je u školy vysázeno více stromů. Žáci se domluvili i s místním úřadem a udělali nějaké opatření přímo na té MČ," řekl Petr Holý, Odbor ochrany prostředí, MHMP.

Už teď se připravuje další ročník. Do té doby mohou obyvatelé Prahy sledovat, jak se budou podle návrhů dětí prostory města proměňovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu