• Načítám...
>

Praha zaplatí zájemcům odstranění bariér

  • 15. června 2019,
  • 13:39,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Až pět milionů korun letos rozdělí Praha na projekty odstraňování bariér. Chce tak pomoci osobám se sníženou schopností pohybu při každodenních aktivitách. O grant navíc může požádat téměř kdokoliv. Zažádat o ně mohou zájemci do 9. července.

Reklama

Pokud chybí na budově sloužící veřejnosti nájezdová rampa pro kočárky nebo vozíčkáře nebo je potřeba v kulturním zařízení vybudovat bezbariérové toalety, teď by to neměl být problém. Vedení Prahy totiž pro tento rok uvolnilo na projekty odstraňování bariér více peněz a požádat o ně může téměř každý.

"Normálně se do toho mohly přihlásit jen městské části nebo neziskové organizace. Od letošního roku jsme navýšili maximální výši. Dříve se čerpalo myslím kolem 3 milionů, letos to bude kolem 5 milionů korun. Všechny právnické i fyzické osoby se budou moci do toho přihlásit a zažádat o dotaci na bezbariérový vstup, ať už je to do jejich budovy, do nějakého muzea nebo polikliniky," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Při částečné finanční spoluúčasti mohou pro své projekty zájemci získat až milion korun. Celkově magistrát tyto projekty podpoří 5 miliony. To vítá i Pavel Šprynar z organizace Cesta za snem, který je upoután na invalidní vozík a problémy s dostupností řeší každý dne.

"Toto je pro mě nová informace a uvítám ji. Mám spoustu známých, kteří řeší problémy s parkováním, nemohou se ale díky obrubníkům dostat přes chodník do svého bytu a podobně. Nebo tam překáží jeden schod, který vás dělí od toho, abyste byl samostatný a musíte si žádat nějakou pomoc. Každý chce být radši samostatný, než neustále žádat někoho o pomoc," řekl Pavel Šprynar, organizace Cesta za snem.

O grant si mohou zájemci zažádat nejpozději do 9. července. Přidělené finance pak musí využít nejpozději do konce roku 2020. O přidělení peněz rozhodne magistrát nejpozději do konce září tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu