• Načítám...
>

Na Žofíně proběhlo protipovodňové cvičení

  • 16. června 2019,
  • 21:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V neděli v Praze na Slovanském ostrově proběhlo cvičení stavby protipovodňových zábran. Procvičovala se i spolupráce dobrovolných hasičů s Červeným křížem a pracovníky Žofínského paláce. Celá akce trvala téměř čtyři hodiny a dobrovolníky nešetřilo ani počasí.

Reklama

Protipovodňové cvičení na Slovanském ostrově podstoupilo kolem 40 dobrovolných hasičů a zástupců oblastního spolku Červeného kříže z Prahy 1. Akce probíhala v neděli od brzkých ranních hodin a zúčastnili se jí i zaměstnanci paláce Žofín.

"Je to výsledek fatální zkušenosti z roku 2002, kdy Prahu postihla povodeň. Za námi je cvičení protipovodňových zábran, které mají prioritně chránit palác Žofín," řekl Petr Burgr, radní MČ Praha 1.

"Je to aktivace nejen protipovodňových membrán, což jsou ty pevné části, ale i aktivních opatření, jako jsou čerpadla, která odčerpávají spodní vodu z paláce a podobně. Je tam dimenze asi 30 centimetrů, tudíž by to mělo odolat náporu vody, která postihla Prahu v roce 2002," řekl Jan Čihák, SDH Praha 1.

Hlavním cílem cvičení byla koordinace výstavby ochrany Žofína s výstavbou městského protipovodňového systému. Město totiž využívá tzv. hradidlový systém, zatímco níže položený ostrov má systém membránový. Ten je unikátní tím, že je uložen přímo na ostrově a nemusí tak být na místo dovážen.

"Veškeré zábrany jsou vloženy v podzemním skladu jižně od Žofína. Celý Žofín obklopí membránové hrazení, celková délka je čtvrt kilometru. Je co stavět a rukama hasičů a dalších, kteří nám dnes pomáhají, projdou stovky tun materiálu. Ten prostor jsme schopni zabezpečit tak za tři hodiny a půl," řekl Filip Dvořák, zástupce velitele SDH Praha 1.

Během protipodňového cvičení měli dobrovolníci z řad hasičů a pracovníků Červeného kříže poměrně autentické - deštivé počasí. Celý prostor kolem paláce Žofína ale stihli postavit přibližně za 3 a půl hodiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu