• Načítám...
>

Divadlo RB se změnilo v psychiatrickou léčebnu

  • 17. června 2019,
  • 14:18,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Přelet nad kukaččím hnízdem - to je název románu Kena Keseyho, který byl předlohou ke stejnojmennému oskarovému filmu Miloše Formana. Příběh z psychiatrické léčebny můžete vidět v Divadle Radka Brzobohatého.

Reklama

V psychiatrickou léčebnu a souboj o svobodu a život se proměnilo Divadlo Radka Brzobohatého, které uvádí jedinečné představení s názvem Přelet nad kukaččím hnízdem. Po velkém úspěchu Keseyho románu si své příznivce získala i jeho dramatizace. Jejím autorem byl Dale Wasserman. Dle této předlohy z roku 1963 vznikl i tento umělecký kus. Hlavní roli nedobrovolného pacienta ztvárnil Lukáš Burian, který je zároveň režisérem celého představení. Alternuje ho Miroslav Hrabě. Oba herci přiznali, že příprava na roli Patricka byla náročná.

"Je to těžká role v tom, že je velmi energická. Ten McMurphy musí přijít a zářit jak slunce. Přijde do toho mrtvolného blázince a přinese tam život, takže je to velmi náročné na energii. A co se týče přípravy, tak jsem samozřejmě tu inscenaci připravoval relativně dlouho. Bylo to pár měsíců. Upravoval jsem text, zabýval jsem se tou původní knižní předlohou, takže ta práce v tom samozřejmě je. Člověk se snaží o všech postavách vědět co nejvíce," řekl Lukáš Burian, režisér a herec.

"V současné chvíli je ten Patrick McMurphy jedna z největších rolí, kterou na jevišti hraji. Mám jiné postavy, které jsou také na jevišti v podstatě nonstop třeba 2 hodiny, jedná se ale třeba o komedie nebo trochu jiné žánry, takže tam člověk má jiný způsob partneření, jiný způsob výdeje energie, nahlížení a prožívání té role," řekl Miroslav Hrabě, herec.

Aby se vyhnul vězení, zvolil Patrick psychiatrickou léčebnu. Možná ale udělal tu největší chybu svého života. Ve strhujícím příběhu dochází k boji mezi ním a manipulativní zdravotní sestrou, kterou zde představuje samotná ředitelka divadla.

"Popravdě řečeno když jsme to začali zkoušet, tak mi náš pan režisér řekl, že vůbec nemám hrát, že mám vycházet ze sebe. To mě trochu překvapilo, protože si myslím, že nejsem taková, nicméně nějaké ty řídící vlastnosti, které samozřejmě jako ředitelka a manažerka mít musím, tam uplatním a upotřebím, takže v tom mohu ze sebe vycházet," řekl Romana Goščíková, herečka a ředitelka Divadla Radka Brzobohatého.

V představení je obsazeno celkem 10 postav, o které se dělí 14 herců. Pro většinu z nich se jedná o nelehkou divadelní roli. 

anketa

"Ten proces šestitýdenní, který jsme s tím měli, stál za to. Bylo to bezvadné. A moc za to Lukášovi děkuji. Je to krásná jízda, byla to krásná cesta," řekl Miroslav Hrabě.

Tak si toto představení nenechte ujít.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu