• Načítám...
>

Návrat Mariánského sloupu budí emoce

  • 17. června 2019,
  • 14:18,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Sochař Petr Váňa chce v centru Prahy znovu vztyčit Mariánský sloup. Nyní čeká pouze na vyřešení administrativní překážky. Na sobotu naplánoval přemístění prvních dílů sloupu na Staroměstské náměstí. Jak to celé dopadlo jsme pro vás sledovali.

Reklama

Takto se vyhrotilo sobotní setkání na Staroměstském náměstí, při kterém sochař Petr Váňa se spolupořadateli dovezl ukázat Pražanům část Mariánského sloupu, který ještě před 100 lety na náměstí stál. Umístění části balustrády si nevyžádalo zásah do náměstí. Městská policie ale přes to zasahovala. Bratr Petra Váni podle strážníků jednal protiprávně, když přes to začal rozebírat dlažbu.

"Myslím, že ta dodávka Městské policie stojí na místě, kde máme staveniště. A nemá tam co dělat, protože to je staveniště. My jsme tam osadili část zábradlí a začali jsme rozebírat dlažbu. Bohužel jsme byli zastaveni," řekl Tomáš Váňa, příznivec obnovy Mariánského sloupu.

Na místo dorazila i Státní policie, která se situací zabývala společně s městskými strážníky. Podle Petra Váni části části sloupu na náměstí mohou zůstat," řekl Petr Váňa, sochař.

"Státní správa, která rozhoduje o tom, co se může v tomto státě dělat a co se dělat nemůže, a my máme platné stavební povolení a jsme v právu, nemůže být převálcována policií, která jedná protiprávně," řekl Petr Váňa, sochař.

Zastánci obnovení považují sloup za významné umělecké dílo, které ovlivnilo barokní sochařství v naší zemi a také za vzpomínku na obránce Prahy během Třicetileté války. Akci navštívili také odpůrci vztyčení sloupu. Ten podle nich připomíná dobu, kdy byl národ v područí Habsburků. Došlo tedy i na výměnu názorů.

anketa

Všech 250 dílů sloupu do metropole dovezl Váňa minulý týden po Vltavě. Dílo chce na základě stavebního povolení, kterému skončí platnost v červenci, umístit na původní místo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu