• Načítám...
>

Praha změní pravidla pro pouliční umělce

  • 17. června 2019,
  • 16:53,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha změní pravidla pouliční umělce. Například muzikanti z ulice dostanou více prostoru i možnost využít slabé zesilovače. Proti tomuto opatření se ale staví vedení Prahy 1. Podle nových pravidel by měli zmizet bublináři a plyšoví maskoti.

Reklama

Vyhláška stanovující pravidla pro pouliční umělce vznikla v roce 2013 a byla už několikrát pozměněna. Naposledy před 3 lety. Přes to se ji pražský magistrát chystá znovu novelizovat.

"Nejpodstatnější je asi návrh omezení těch plyšových zvířat v centru metropole, se kterými nejsme spokojeni. Chceme aby tam nebyli," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Z ulic historického centra by měli zmizet i bublináři a sprejeři, kteří svým chováním omezují kolemjdoucí zápachem nebo loužemi, na kterých mohou lidé uklouznout a zranit se.

"Přidali jsme tam zvýšený důraz na to, že nesmějí znečišťovat tekutinami nebo zápachem, takže tím bychom se rádi více zaměřili na ty bublináře, kteří bublinami namydlí chodník, který je pak kluzký," řekla Hana Třeštíková.

Naopak pravidla by měla být vstřícnější pro muzikanty. Nově by mohli používat tranzistorová zesilovací zařízení s maximálním výkonem 5 wattů. Umělci budou moci hrát např. na basovou kytaru, rumba koule, tamburínu, triangl nebo saxofon. S tímto návrhem však nesouhlasí radnice Prahy 1.

"Tam se obáváme, že to může tomu hluku přispět. Když vám skutečně někdo pod okny hraje stále tu stejnou písničku, tak je to nervově vyčerpávající. A když je to ještě silnější, je to už skutečně těžké," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

Dále by mohli buskeři pro svá vystoupení zabrat 2 metry čtvereční, oproti 1,5 metru, jak tomu je v současné době. Všechny zmíněné návrhy bude pražský magistrát během léta konzultovat s jednotlivými městskými částmi. Výsledek pak předloží ke schválení na zářijovém zastupitelstvu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu