• Načítám...
>

Malešická spalovna je ekologičtější

  • 18. června 2019,
  • 13:13,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Malešická spalovna dokončila první ze čtyř revitalizací spalovacích linek. Díky výměně kotlů bude provoz spalovny ekologičtější. Prahu kompletní rekonstrukce vyjde na necelé 3 miliardy korun.

Reklama

Zařízení na energetické využití odpadu v Malešicích obnovilo po modernizaci první ze čtyř spalovacích linek. Její revitalizace začala vloni na jaře. Do provozu se tak vrátila přesně po roce.

"Ta rekonstrukce byla skutečně nutná. ZEVO Malešice je v provozu více než 20 let a některé komponenty byly již velmi opotřebované, technologie byla zastaralá. Práce začaly právě na kotli č. 4, který byl v tom nejhorším stavu," řekl Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb.

V současné době probíhají práce na další spalovací lince. Zbylé 2 by měly rekonstrukcí projít do roku 2022.

"V podstatě se snažíme každý rok renovovat jednu spalovací linku, takže práce by měly být ukončené v roce 2022. Celková výše investic by měla dosáhnout 2,8 miliardy korun. Můžeme to rozdělit tak, že jeden kotel, jedna spalovací linka, vyjde asi na 700 milionů," řekl Radim Mana.

Díky rekonstrukcím budou spalovací linky nejen modernější, ale hlavně ekologičtější.

"Nejen, že nám zefektivní to spalování odpadu, ale především nám také zlepší životní prostředí, protože tímto aktem my snižujeme vypouštění emisí CO2 do ovzduší až o 50%," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Malešická spalovna zpracuje ročně až 300 tisíc tun směsného komunálního odpadu. V posledních letech to bylo kvůli probíhající rekonstrukci o něco méně.

"Po té rekonstrukci čekáme naopak navýšení té kapacity. Končí v ZEVO Malešice veškerý směsný komunální odpad vyprodukovaný na území metropole, kdy tento odpad je energeticky využit, nedochází tedy k jeho pouhému spálení. Odpad se spaluje, tím ale vzniká pára, která pohání turbogenerátor a díky tomu je vyráběno teplo a světlo," řekl Radim Mana.

Díky tomu je ZEVO Malešice energeticky soběstačné. Spalovna zároveň dokáže vytvářet elektřinu až pro 20 tisíc pražských domácností.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu