• Načítám...
>

Cenu vévody z Edinburghu získali další studenti

  • 18. června 2019,
  • 13:32,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Sport, rozvoj talentu a dobrovolnictví - to jsou tři základní aktivity, které po dobu šesti měsíců plnili studenti základních a středních škol či studenti středisek volného času v rámci prestižního vzdělávacího programu. Po jeho úspěšném dokončení obdrželi mladí lidé v Brožíkově sále Staroměstské radnice Mezinárodní bronzovou cenu vévody z Edinburghu.

Reklama

Prestižní vzdělávací program pro mladé lidi absolvovali tito studenti nejrůznějších škol. Program založený princem Filipem v roce 1956 dnes nabízí unikátní způsob práce s mládeží stejně jako rozvoj pedagogů.

"Minulý rok jsme ocenili 700 mladých lidí bronzovým, stříbrným a zlatým certifikátem. Tady jsme už poněkolikáté a dohromady ročně uděláme zhruba 13 ceremonií," řekl Tomáš Vokáč, ředitel Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

Do programu se může přihlásit prakticky kdokoliv. Jediné omezení je věk od 13 do 24 let. Úrovně programu jsou pak 3. Po bronzové je to stříbrná. Zde je potřeba absolvovat 6 až 12 měsíců. A nakonec zlatá. Tady je podmínkou setrvat v programu 12 až 18 měsíců.

"Náš zakladatel, princ Filip, manžel anglické královny, to vymyslel tak, aby tento program byl dostupný naprosto všem," řekl Tomáš Vokáč.

Tedy i dětem ze sociálně vyloučeného prostředí až po děti z mezinárodních škol. Mezi mladými lidmi, kterým se dostalo bronzového ocenění, byli např. studenti z pražského Gymnázia Jana Keplera, žáci ze ZŠ Labská z Brna nebo děti z Dětského domova Chrudim.

anketa

S podporou může program DofE, tedy Duke of Edinburgh, počítat od magistrátu. Ten totiž v létě hodlá podepsat memorandum, ve kterém bude obsaženo, že hlavní město program finančně podpoří.

"Ukazuje to jak jsou mladí lidé dnes zvyklí a dokážou se překonávat, hledat své limity a hledat něco nového," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Mladí lidé se do programu zapojují dobrovolně prostřednictvím certifikovaných místních center DofE v celé ČR. Účastníci si pak stanovují cíle ve 4 provázaných programech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu