• Načítám...
>

ČSOP koupí díky šeku od Veolie další mokřad

  • 18. června 2019,
  • 14:05,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Český svaz ochránců přírody získal od Nadačního fondu Veolia finanční prostředky na výkup dalších mokřadů v České republice. Šek v hodnotě 405 740 korun předali zástupci Veolie svým partnerům z ČSOP na pražském mokřadu Triangl.

Reklama

Mokřady sehrávají v české přírodě nezastupitelnou roli. Podle ochránců přírody to nejsou nádrže ale právě voda v krajině, o kterou by se mělo pečovat tak, aby mohla opět sloužit svému původnímu účelu. A díky projektu s názvem Vraťme vodu přírodě, který stojí na principu veřejné sbírky, získal Český svaz ochránců přírody finanční prostředky na výkup dalších mokřadů. Autorem projektu je Nadační fond Veolia, jehož zástupci předali na pražském mokřadu Triangl ochráncům přírody šek na nemalou sumu.

"S ochránci přírody se dlouhodobě snažíme nastavit správu našich vodohospodářských i energetických areálů tak, aby byla v souladu s přírodou a ku prospěchu rozmanitosti druhů, biodiverzity," řekla Vendula Valentová, ředitelka NF Veolia. 

Peníze na projekt získala Veolia prodejem dárkových předmětů, zejména karaf, které vznikly ve spolupráci s UMPRUM a ilustrátorkou Galinou Miklínovou. Ochránci přírody se o mokřady náležitě starají aby ochránili ohrožené druhy rostlin či živočichů.

"Celkem jsme odkoupili přes 140 hektarů půdy od roku 2003. Z toho přes 50 hektarů mokřadů. Ten plán je odkupovat všechno, co půjde odkoupit," řekl Karel Kříž, místopředseda ČSOP.

Projekt mokřady vznikl na základě jakési potřeby společnosti Veolia pomoci českým problémům v přírodě. Jedním z nich je např. sucho. A právě mokřady mohou v boji proti suchu, podle ředitelky komunikace Veolie pro střední a východní Evropu, pomoci.

"Je pravda, že nás velmi těší tento projekt, protože spolupráce s ochránci přírody je nesmírně skvělá," řekla Eva Kučerová, ředitelka komunikace Veolia.

"My máme po ČR síť organizací v rámci tzv. hnutí Pozemkových spolků. Ty se o tyto plochy starají. To znamená kosí je, vyřezávají nálety a podobně. Prostě pečují o ně jako řádní hospodáři," řekl Karel Kříž.

Za získané peníze plánuje ČSOP koupit např. mokřadní louky na Šumavě. Tamní národní park ochráncům dokonce přislíbil finanční podporu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu