• Načítám...
>

Život Antonína Dvořáka přibližují dvě výstavy

  • 21. června 2019,
  • 19:00,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Reklama

V Muzeu Antonína Dvořáka jsou k vidění hned 2 výstavy, které přibližují život jednoho z nejvýznamnějších skladatelů všech dob. Ve stálé expozici čeká návštěvníky na 30 předmětů z jeho života.

"Máme hlavně některé originální předměty z Dvořákovy pozůstalosti. Hlavně nábytek z jeho bytu v Žitné ulici, který se nacházel nedaleko Muzea Antonína Dvořáka tady na Praze 2," řekla Veronika Vejvodová, vedoucí Muzea Antonína Dvořáka.

Jedná se např. o jeho psací stůl, klavír, na který hrál když komponoval, nebo předměty denní potřeby jako hodiny či brýle. Zájem spatřit tyto artefakty projevují nejen Pražané a tuzemští turisté.

"Chodí k nám zejména zahraniční turisté z různých zemí z Evropy a třeba i z Ameriky nebo z Asie," řekla Veronika Vejvodová.

Do dubna příštího roku je možné navštívit i druhou výstavu, která vykresluje stav Antonína Dvořáka k přírodě. Ta je umístěna v prvním patře muzea.

"Představuje Antonína Dvořáka v trochu jiném světle. Jako milovníka přírody, nadšeného turistu, zdatného chodce, chovatele holubů a samozřejmě pro něj byla i silným zdrojem inspirace," řekla Ivana Círová Hacmanová, kurátorka Muzea Antonína Dvořáka.

Tuto výstavu tvoří obrazy, předměty z umělcova života a obrazovka, na které je puštěna jedna z jeho nejvýznamnějších oper - Rusalka. V tomto díle se např. Dvořákova láska k přírodě promítla do vykreslení Rusalčina jezírka. Vystavené předměty pocházejí nejen ze sbírek muzea ale také od přímých potomků slavného skladatele. 

"Díky laskavé zápůjčce Petra Dvořáka - pravnuka Antonína Dvořáka - zde máme vystaven i Dvořákovu čepici a slaměný klobouk," řekla Ivana Círová Hacmanová.

Atmosféru obou výstav navíc podporuje prostředí Michnova letohrádku z 18. století, ve kterém je muzeum umístěno. Můžete se tak při jeho návštěvě na chvíli vrátit do historie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu