• Načítám...
>

Při havárii vodovodu lze dostat balenou vodu

  • 21. června 2019,
  • 19:11,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Handicapovaní obyvatelé některých městských částí dostanou při havárii vodovodu balenou vodu. Nebudou tak muset nosit těžké kanystry s vodou z přistavených cisteren či voznic. Do projektu Pražských vodovodů a kanalizací už se zapojilo 14 městských částí včetně Prahy 22.

Reklama

Do projektu balené vody už je v Praze zapojeno 14 MČ, kterým se zalíbila možnost poskytnout handicapovaným občanům případě odstávky vody co největší služby. 

"Ten projekt je primárně určen pro naše handicapované spoluobčany. Ve chvíli, kdy máme nějakou dlouhodobou výluku nebo havárii delší než 5 hodin, oni, pokud jsou do toho systému přihlášeni, aktivují tu službu a my jim tu vodu přineseme přímo domů," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Handicapovaným občanům tak stačí pouze vyplnit registrační formulář v případě přerušení dodávky vody zavolat na telefonní číslo v něm uvedené. Pak už musí jen počkat až jim budou balíky vody doručeny. Do projektu se nedávno zapojila i MČ Praha 22, kde si na vlastní kůži vyzkoušeli komplikace při havárii vodovodu 1. června.

"Když jsme tady měli tu havárii asi před 3 týdny, tak tady ten projekt ještě nefungoval. Bylo to o víkendu, takže jsme museli řešit to, že jsme vodu kupovali v lahvích a donášeli ji do bytů sami. Byl víkend, zaměstnanci nebyli v práci, takže jsme poznali, že toto opravdu využijeme," řekla Kateřina Erbsová, místostarostka MČ Praha 22.

"My se samozřejmě snažíme o co nejrychlejší odstranění havárií. Ale stává se to, pokud je nějaká rozsáhlejší, může to být v řádu více hodin," řekl Tomáš Mrázek.

MČ Praha 22 se pro případ, že výluka bude trvat více než 5 hodin, domluvila s PVK na strategických místech, kam balíky s vodou dovezou. Jejich naložení je totiž rychlejší než vypravit cisterny.

"Sedí nám ta strategická místa jako je škola, školka, zdravotnická zařízení, školní jídelna, úřad, policie," řekla Kateřina Erbsová.

Důležitým krokem pro úspěšnost projektu je informování občanů o možnosti registrace. MČ mohou využít např. seznamy vlastníků parkovacích karet nebo osob registrovaných v sociálních službách a každého jednotlivce tak oslovit. Je to ale poměrně komplikované.

"My je nemůžeme zaregistrovat, protože z pohledu GDPR my nemůžeme jako třetí osoba dávat ta data," řekla Kateřina Erbsová.

Každý občan se tak musí registrovat sám. Voda z balíků je podle obyvatel Uhříněvsi, kteří měli možnost ji ochutnat, dokonce chutnější než ta z kohoutku. Přes to bude lepší, když bude příležitostí k využití balené vody co nejméně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu