• Načítám...
>

Uplynulo 70 let od smrti Heliodora Píky

  • 21. června 2019,
  • 19:47,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na Vítězném náměstí se uskutečnil pietní akt k 70. výročí popravy generála Heliodora Píky. Na místě byli přítomní zástupci Ministerstva obrany, poslanci, váleční veteráni i představitelé hlavního města. K vidění je i výstava, která nese název Destrukce důstojnického sboru po roce 1948.

Reklama

Uplynulo 70 let od násilné smrti vojáka, legionáře a významného představitele zahraničního československého odboje - Heliodora Píky. Uctít jeho památku přišla řada představitelů státu, města a také váleční veteráni a nechyběli ani jeho synovci.

"Je vzor pro všechny lidi, hlavně pro ty méně slušné, protože je to charakterní záležitost a záležitost odborná a hlavně morální," řekl Jan Píka, synovec Heliodora Píky.

"Já myslím, že osobnost pana generála Heliodora Píky nám ukazuje, že stojí skutečně za to mít nějaké ideály a stát si za nimi až do konce," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Na vzpomínkovou akci navázalo i zahájení výstavy před Generálním štábem Armády ČR. Ta nese název Destrukce důstojnického sboru po roce 1948.

"Nezačínáme únorem 1948 ale už květnem 1945, který je už takovým předznamenáním a takovou přípravnou fází té perzekuce. Věnovali jsme se i otázkám určité perzekuce domácího odboje, nepřijetí vojáků, kteří se vraceli ze západu, kteří nemohli najít odpovídající uplatnění. Potom pokračujeme únorem 1948, kde jsme tu perzekuci rozdělili na několik fází," řekl Prokop Tomek, spoluautor výstavy.

Výstavu můžete na Vítězném náměstí před budovu Generálního štábu vidět až do 2. poloviny července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu