• Načítám...
>

Výstava ukazuje život Medy Mládkové

  • 24. června 2019,
  • 17:58,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Sto let oslaví v letošním roce podporovatelka a propagátorka moderního umění paní Meda Mládková. Muzeum Kampa v současné době hostí výstavu, která ukazuje její barvitý život a také její neoblíbenější umělce. Mezi vystavěnými díly nechybí třeba obraz Františka Kupky - Kabaretní tanečnice, který odstartoval vášeň mládkových pro tohoto umělce.

Reklama

Meda Ambasadorka umění. To je výstava, která je v současné době k vidění v Muzeu Kampa.

"Paní Meda se v tomto roce dožívá 100. narozenin a my jí touto výstavou vzdáváme hold a chceme návštěvníkům ukázat, jak Meda Mládková žila, že to byla mimořádně zajímavá osobnost, která podporovala české umělce, sponzorovala je, ale měla i svůj životní styl, šarm, nádherný dům, udávala tón tehdejší módě, měla krásnou sbírku šperků a to vše vytvářelo Medu Mládkovou," řekl Jiří Pospíšil, předseda Správní rady Muzea Kampa.

Celá výstava je rozdělená na tři samostatné části.

"První se zaměřuje hlavně na její dětství a mládí skrze fotografie, druh část se zaměřuje na období ve Washingtonu skrze média, fotografické články a jejich cesty po světě, jelikož cestovali nejen po Americe, ale také v Asii, Japonsku, Africe," řekl Pavel Liška, kurátor výstavy.

Poslední třetí část nás přenese do Washingtonu, přímo do domu Mládkových, který byl plný československého umění a právě zde hostila Meda Mládková se svým manželem i řadu svých krajanů.

"Byl známý pro všechny české, slovenské a středoevropské exulanty, protože to bylo centrum umění, jak volného, tak i užitného - navštěvovala je spousta spisovatelů, hudebníků, politiků i ekonomové," řekl Pavel Liška.

Na výstavě najdeme i dílo, které odstartovalo vášeň Mládkových pro Františka Kupku. Kabaretní tanečnice.

"Tento obraz získali jako dar v 50. letech od jednoho přítele, když byl ještě v Paříži. Tím se dostala k volnému umění a započala její sběratelská činnost. Nejen že je tanec prvním námětem toho obrazu, ale bylo to její první povolání," řekl Pavel Liška.

Výstavu Meda Ambasadorka umění můžete v muzeu Kampa navštívit až do posledního zářijového dne.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu