• Načítám...
>

Botanická zahrada nabízí novou expozici

  • 21. června 2019,
  • 18:09,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vonná stezka v pražské Botanické zahradě se rozšířila o novou expozici. Ta je věnovaná svatojánským bylinám. V rámci jejího slavnostního otevření byl pro návštěvníky připraven speciální program.

Reklama

Botanická zahrada představila veřejnosti novou expozici, která prezentuje svatojánské a magické byliny. Ty byly nedílnou součástí pohanských tradic spojených s obdobím letního slunovratu.

"My jsme se rozhodli upozornit na rostliny magické, které jsou spojené s kultem sv. Jana Křtitele nebo starých pohanských kultur kolem letního slunovratu. V období letního slunovratu nám bylo slunce nejblíže a lidé věřili, že v tuto dobu mohou získat co nejvíce energie a síly. Také věřili, že i rostliny v sobě nejvíce té sluneční energie poutají," Klára Lorencová - kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Ke svatému Janu Křtiteli se váže řada zvyků a rituálů. V podvečer jeho svátku sbíraly zejména mladé ženy devatero kvítí, aby si zajistily pevnější zdraví, ale i bohatství.

"Když člověk nalezl kvetoucí zlaté kapradí, tak mohl najít poklad nebo se dostal do zamčených dveří, mohl být také neviditelný," Jarmila Stružná - kurátorka výstavy.

V rámci otevření bylinné stezky byly pro zájemce připraveny tvořivé dílny či komentované prohlídky. Návštěvníci se tak mohli blíže seznámit s léčivými, aromatickými i jinak atraktivními rostlinami. Jako je například zvonek třezalka, dobromysl, pelyněk černobýl, rozchodník nebo smolnička.

anketa

Milovníci bylin a pohanských tradic mohou tuto venkovní výstavu navštívit každý den kromě pondělí od 9. do 19. hodiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu