• Načítám...
>

Praha dokončí jen část schválené privatizace

  • 24. června 2019,
  • 18:35,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení hlavního města dokončí i přes kritiku jen část schválené privatizace bytů. Celkem u 804 bytových jednotek, kde byl sice prodej v roce 2012 schválen, ale magistrát od prodeje ustoupí. Rozhodlo o tom zastupitelstvo.

Reklama

Křik i pískot. Tak to vypadalo na červnovém jednání zastupitelů, když politici projednávali privatizaci bytů. Město nakonec rozhodlo, že ji dokončí jen částečně.

"My jsme se v koaličním prohlášení vyjádřili k privatizaci a konstatovali jsme, že město má už dnes velmi málo svých bytů, které by mohlo využívat za účelem dostupného nájemního bydlení. A že proto další privatizaci nepodporujeme a nebudeme v ní pokračovat," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

anketa

"My jsme se na základě koaličního kompromisu rozhodli, že dokončíme privatizaci u bytů, kde již byla rozjednána za minulého volebního období.

Naopak u více než 800 bytů, kde sice prodej v roce 2012 schválilo zastupitelstvo ale jednání zatím nezačala, magistrát od prodeje ustoupil.

"Je to naprosto neskutečné a nehorázné, protože lidé nejen ve 3. etapě, ale právě i ve 4. etapě, čekali na to, že se jim byty prodají. Čekali na to od roku 2012, kdy ta pravidla byla schválena. Ti lidé se na to připravovali léta," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

"Tito lidé mají vyřízené úvěry, hypotéky, mají vyřešena různá dědictví a dostali se do poměrně složitých životních situací," řekl Radomír Nepil, zastupitel hl. m. Prahy.

"Mně přijde trochu zvláštní, že těm lidem někdo desítky let slibuje, že ta privatizace proběhne a ona ještě neproběhla. To opravdu nejde za námi. Ti lidé to měli slíbené od roku 2012 a zkrátka politici, kteří jim to slíbili, své sliby nenaplnili. My se rozhodujeme podle stavu. Dnes je velmi závažná bytová krize a z našeho pohledu nedává smysl pokračovat v té privatizace," řekl Adam Zábranský.

Podle radního pro bydlení Adama Zábranského je zvolený postup výsledkem koaliční dohody. Názory byly ale různé. Kompromisy se např. nelíbily Jiřímu Pospíšilovi z TOP 09, který se při hlasování zdržel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu