• Načítám...
>

Pražané uctili památku 27 českých pánů

  • 26. června 2019,
  • 1:27,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha uctila památku 27 popravených představitelů stavovského odboje. Pietní shromáždění se konalo v Kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Na místě natáčel kolega David Wilczek.

Reklama

Takhle vypadala tradiční pietní vzpomínka v Kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, kde se každoročně připomíná poprava 27 českých pánů, kteří se účastnili Českého stavovského povstání proti Habsburkům.

"Výročí, jako je toto, bychom si měli připomínat právě proto, že tady došlo k porážce té myšlenky tolerance a toho, že lidé by měli žít vedle sebe v míru, bez ohledu na to, že mají rozdílná náboženská přesvědčení nebo politická," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Následně se hosté přemístili ke Staroměstské radnici, kde je umístěna pamětní deska se jmény popravených pánů. I zde proběhl pietní akt doprovázený proslovy.

"Lidé by to měli vnímat hlavně jako poučení, že tam, kde vývoj vypadá velice pozitivně a nadějně, tak to tak nemusí být dlouhodobě. Je potřeba o ty pozitivní stránky naší historie pečovat," řekla Marie Nojdorfová, historička.

Stavovské povstání skončilo 8. listopadu roku 1620 porážkou v bitvě na Bílé hoře. O rok později bylo popraveno na Staroměstském náměstí 27 českých pánů. Následně nastala Doba temna a 300 let poroby a útlaku v Českých zemích až do roku 1918.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu