• Načítám...
>

Podnuselák není jen běh

  • 30. června 2019,
  • 21:02,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

V parku Folimanka se běžel tradiční Podnuselák – měřený sousedský běh na 5 km. Tato sportovní akce neklade důraz jen na výkony, ale i na komunitní, sousedský rozměr. Běh je vhodný pro úplné začátečníky i neběžce a všechny věkové skupiny.

Reklama

Dát si v sobotu brzy po ránu budíka a být v 8:45 v parku Folimanka kvůli tomu aby si člověk dokázal, že uběhne 5 kilometrů, to už chce pořádný kus vůle. Účastníci sousedského běhu zvaného Podnuselák to ale tak nevnímají. Oni se na to prostě těší.

anketa

"Vůbec to není hra na vítěze. Samozřejmě sportovní výkony se cení, máme ale ve zvyku si potom vždy sednout na kávu nebo na malinovku a seznamovat se," řekl Petr Štádler, zakladatel Podnuselálu.

Spolek Probuďme Nusle, který je organizátorem závodu, je sice čistě nuselská iniciativa, park Folimanka ale propojuje i další čtvrti.

"Z druhé strany Folimanky jsou Vinohrady a nedaleko jsou Vršovice, Vyšehrad a nahoře je i Nové Město, takže jsme si vlastně řekli, že by ten projekt měl být takový inkluzivní, že bychom měli nejen propojovat sousedy v Nuslích ale propojovat i sousedy z různých čtvrtí," řekl Petr Štádler.

Sobotní Podnuselák byl už třetí akcí svého druhu. Inspirací se stala dnes už celosvětová iniciativa.

"Napadlo nás to se ženou v Anglii, kde jsme půl roku pobývali před několika lety. Tam existují síť lokálních běhů a je tam těch míst velice hodně. A ten projekt, který začal někdy před 15 lety, se rozšířil do celého světa," řekl Petr Štádler.

Organizátoři Podnuseláku proto věří, že se tato aktivita setká se zájmem mnohem většího počtu lidí i u nás. A to nejen v Praze ale i v dalších městech ČR.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu