• Načítám...
>

Mládě urzona kanadského se má čile k světu

  • 1. července 2019,
  • 18:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V pražské Zoologické zahradě mají další nový přírůstek. Je to urzon kanadský. Přestože mu je jen pár týdnů, leze už po stromech a objevuje okolní svět. Jak se má čile k světu se podařilo natočit našemu štábu.

Reklama

Návštěvníci pražské Zoologické zahrady mohou vidět jen několikatýdenní mládě urzona kanadského, které zatím nemá jméno. První dny strávilo se svými rodiči na zemi. Ale teď už šplhá po stromě a zvídavě zkoumá své okolí.

"Není to zrovna jednoduché v našich podmínkách, protože oni jsou ze severu, z Kanady, takže u nás ta tepla nesnášejí zrovna nejlépe. Takže každopádně pro nás je to velký úspěch, že se nám to podařilo. Mláďata se rodí velice vyvinutá. Samozřejmě pár dní, 2 až 3, tráví s matkou na zemi. Ale po těch 3 dnech už se snaží šplhat a prozkoumávat okolí," řekla Denisa Zběhlíková, vrchní chovatelka.

Lidé si toto zvíře často pletou s dikobrazem, ve skutečnosti má ale blíže k morčatům. Vyskytuje se na území Kanady a na severozápadě Spojených států. Člověk na něj jen tak nenarazí, jelikož se většinu času pohybuje v korunách stromů.

"Vyskytují se hlavně v jehličnatých lesech, protože se živí kůrou stromů a jehličím. Samozřejmě mohou zabrouzdat i do listnatých porostů, kde se živí potom zase kůrou a listím stromů," řekla Denisa Zběhlíková.

Přestože toto zvíře působí roztomile a nemotorně, dokáže se velmi účinně bránit svými ostny, které jsou opatřeny háčky a velmi obtížně se vytahují z těla.

"Pokud se urzon cítí ohrožen, tak se samozřejmě v prvním případě snaží utéct na strom. V krajních případech dokáže použít i ty své ostny," řekla Denisa Zběhlíková.

Většina predátorů jako je vlk nebo rys se mu raději vyhýbá. Přes to ho některá zvířata loví. A to hlavně rosomák a kuna rybářská. Ti jsou schopni urzona převrátit na záda a zaútočit na jeho nechráněné břicho.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu