• Načítám...
>

S letním obdobím přibývá i bruslařů na stezkách

  • 2. července 2019,
  • 18:41,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

S příchodem letního období se zaplňují nejen koupaliště, ale například i bruslařské stezky. Jak ale vlastně správně jízdu na kolečkových bruslích ovládat? Jak si správně vybrat model právě pro nás? Jak se o ně starat? A kde všude jsou v Praze inlinové stezky? Na to se ptala reportérka Kristýna Svobodová.

Reklama

S příchodem prázdninového období se zaplňují nejen koupaliště ale např. i cyklobruslařské stezky. Jedním z nejoblíbenějších letních sportů je totiž právě inlinové bruslení.

"Učit tento sport je výborné v tom, že kdo nerad běhá a chce ujít nebo ujet nějaké kilometry, tak inline brusle jsou na to nejlepší sport," řekl Petr Kudláček, instruktor inline bruslení.

Ale i tento zdánlivě jednoduchý sport má podobně jako třeba lyžování svá pravidla. A ta je potřeba dodržovat. Jinak se totiž bruslení může stát nebezpečným.

"Ta kolečka jsou, jak se říká, živá. Hned můžete spadnout na hlavu. Ideální stav je najít si opravdu nějakého instruktora, který od základů naučí. Nebo zjistí co umíte a bude vás posouvat dále," řekl Petr Kudláček.

Pokud se tedy letos chystáte na brusle postavit poprvé, s pomocí instruktora byste mohli předejít nepříjemným zraněním. Během několika lekcí vám může předat alespoň základní i pokročilé techniky jízdy.

"Základní je samozřejmě stabilita na bruslích, jízda vpřed. To je takový základ společně s brzděním. Pokročilá jízda už je jízda do zatáček, otočky, překládání, stabilizační prvky, např. jízda na jedné noze, jízda na špičkách, na patách a podobně," řekl Petr Kudláček.

Každý kdo vyrazí na bruslařskou stezku by pak měl také znát některé bezpečnostní postoje.

"Základní postoj jsou nohy rozkročené na šířku ramen a dítě si musí dosáhnout na kolena. Pak je písmenko V. Když stojíte z kopce dolů zády, tak vás to drží. To samé když budete z kopce, můžete dát písmenko A. Pak je písmeno T tak, abych opravdu stál na místě, neujely mi nohy a nespadl jsem na záda," řekl Petr Kudláček.

Pokud nejste jen sváteční bruslař a chcete s tímto sportem začít naplno, jednou z nejdůležitějších věcí je zvolit správné brusle.

"Jde o to aby člověk zvolil brusle s nějakými spíše menšími kolečky, tedy 80 nebo 84 milimetrů je asi ideální, pokud je člověk úplný začátečník. Důležitá je ale celá koncepce té brusle. Velikost koleček nám všechno nezařídí. Je to o tom mít těžiště pokud možno co nejníže, mít brusli nejstabilnější, nejbezpečnější," řekl Jan Chalupský, profesionální bruslař a prodejce bruslí.

Důležité je samozřejmě také ostatní vybavení.

"Začátečník určitě potřebuje vše, protože začíná, nejspíš to neumí, takže kromě bruslí, které jsou samozřejmost a je důležité je správně vybrat, by si měl pořídit kompletní sadu chráničů a helmu," řekl Jan Chalupský.

Než tedy na brusle vyrazíte, je potřeba vše dobře zvážit a naučit se alespoň základní jízdu. Inlinových tras je v Praze hned několik. Kvalitní hladký povrch nabízí třeba park Ladronka se dvěma okruhy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu