• Načítám...
>

Výstava na magistrátu přibližuje Antarktidu

  • 2. července 2019,
  • 20:22,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Prostory magistrátu hlavního města zdobí zajímavá výstava fotografií. Tu uspořádal Český antarktický fond jako doprovodný program konference, která letos probíhá v Praze. K vidění jsou desítky fotografií českých výprav k Jižnímu pólu.

Reklama

Na Nové radnici je k vidění výstava fotografií z cest na Antarktidu. Tento kontinent není uzavřený ani českému národu. Češi tam pravidelně podnikají expedice. Fotografie ukazují Antarktidu z různých úhlů pohledu.

"Antarktida je kontinent, kde je největší zásobárna pitné vody na světě. Potom je to kontinent, který je pod tlakem ekologických problémů celé planety, takže v Jižním oceánu nasbírali naši kolegové za posledních 20 let asi 11 tun odpadků, které jsme teď odtamtud odvezli," řekl Dušan Jamný, zakladatel Českého antarktického nadačního fondu.

Český antarktický fond, který výstavu uspořádal, je letos hostitelem světové konference, na kterou se sjedou všechny státy, které na Antarktidě působí. Svou stanici u Jižního pólu už totiž mají i Češi.

"Tím, že jsme zvolili území, které je bez permanentního úplného pokrytí ledem, otevřeli jsme dveře geologii, geomorfologii, biologickým disciplínám. Meteorologie, ta může fungovat všude, hlavně ale biologických disciplín se tam uživí velká spousta," řekl Pavel Prošek, zakladatel Mendelovy polární stanice.

"My jsme samozřejmě rádi, že Praha může poskytnout prostory k výstavě takového zajímavého projektu. Je to pro nás potěšením a svým způsobem i výrazem ocenění našeho snažení, našich městských politik, které jsou také nějakým způsobem zaměřeny na převzetí odpovědnosti za stav nejen města, ale celé planety," řekl Štěpán Kyjovský, ředitel odboru ochrany prostředí MHMP.

Zájemci si mohou výstavu fotografií prohlédnout přímo na chodbách magistrátu až do konce srpna letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu