• Načítám...
>

Pražští lesníci bojují se suchem

  • 3. července 2019,
  • 17:15,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Sucho, úbytek vody a nedostatek zeleně i hmyzu - to je klimatická změna, která Českou republiku trápí už od roku 2015. Lesníci, krajináři nebo třeba zemědělci se s ní snaží vypořádat různě. Jak? To od pražských lesníků zjišťovala Kristýna Svobodová.

Reklama

V posledních několika letech českými médii rezonuje téma klimatické změny. Její důsledky za poslední čtyři roky jsou velmi vážné. Sucho a úbytek spodní vody trápí i krajinu hlavního města. Zvláštní opatření proto pražští lesníci přijali nejen v lesích, které demoluje kůrovec, ale například i na zdejších loukách. A tak právě tady teď můžete narazit i na několikametrové pruhy vysoké trávy.

"Zadržuje nám to vodu v krajině. Pokud přijde déšť a budete mít posekanou celou plochu, nezadrží to tolik vody jako když tady máme vyšší trávu. Mozaikové seče se snažíme dělat na všech lesnických úsecích, kde jsou větší louky," řekl Josef Holeš, nadlesní, Lesy hl. m. Prahy

Jedním z důvodů, proč se využívá mozaiková seč, je i zachování druhové pestrosti rostlin a hmyzu.

"Hmyz potřebujeme k opylování, potřebujeme mít bohatší druhovou skladbu toho hmyzu, protože tím, jak se stále seká, hlavně v parcích, tráva na 3 centimetry, tak ten hmyz nemá možnost v tom přežít," řekl Josef Holeš.

Z těchto důvodů by podle lesníků měli k travnatému porostu šetrně přistupovat i lidé na svých zahradách či loukách. Občany Prahy a jednotlivé městské části k těmto krokům vybízí už i vedení magistrátu.

"Jednak jsme vydali metodické doporučení, které říká jak by se měly sekat správně trávníky. To znamená, že by se neměly sekat na krátko ve vedru, protože to vede k vysychání toho trávníku a potom se v něm rozmnoží i plevel, trávník se tím zničí. Ale město Praha přijalo tzv. klimatický závazek, což je balíček opatření, která chystáme k tomu abychom splnili cíle, ke kterým jsme se zavázali," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Konkrétní kroky v rámci dalších plánovaných opatření město teprve připravuje. Jedním z nich je například výsadba jednoho milionu stromů v horizontu 8 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu