• Načítám...
>

Praha investuje milióny do obnovy rybníků

  • 4. července 2019,
  • 13:30,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát investuje do obnovy svých nádrží a rybníků. Reaguje tak na přívaly sucha vlivem klimatických změn posledních několika let. Do projektu chce město letos zainvestovat více než 70 milionů korun.

Reklama

Na území hlavního města se dnes nachází téměř 100 rybníků o celkové rozloze 170 hektarů. V minulosti přitom řada z nich byla buď vypuštěna nebo na jejich místě vznikla nová sídliště. V posledních několika letech ale Praha rybníky opět obnovuje.

"Přínos v opravách rybníků je pro Prahu velice důležitý zvláště kvůli tomu, že zadržují vodu. Dále také kvůli tomu, že ochlazují okolí, zvyšují vlhkost vzduchu a samozřejmě slouží i pro živočichy, např. ptáky, hmyz a různé obojživelníky. V letošním roce budeme investovat do oprav rybníků 74 milionů korun," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Praha vlastní celkem 74 rybníků a další nechává zbudovat. Jako třeba ten v Bohnickém údolí.

"Je to vlastně komplexní řešení boje proti suchu. To znamená nedovolit vodě aby měla rychlý odtok z území, aby se zadržela, aby se vypařovala, aby ji ta krajina, kam spadne voda, dokázala využít," řekl Jaroslav Veichler, vedoucí příprav a realizací zakázek Lesů hl. m. Prahy. 

Vedle několik nových rybníků jich také pražský magistrát letos několik zrekonstruoval. Jedním z nich je třeba Milíčovský rybník.

"Tento rybník se odbahnil. Bylo tady zhruba 7 tisíc kubíků sedimentu. Dále se opravovala hráz, která se celá srovnala, opevnila se kamenem, dalo se nové výpustné zařízení a udělal se bezpečnostní přeliv," řekl Jaroslav Veichler.

Milíčovský rybník teď bude sloužit jako významný krajinný prvek pro obojživelníky, ptactvo a další živočichy. Celá lokalita teď patří mezi chráněná místa a je součástí Natury 2000. Obnovou by měl projít např. také rybník V Mydlinkách nebo třeba rybník Šeberák.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu