• Načítám...
>

Mariánský sloup rozděluje veřejnost i odborníky

  • 5. července 2019,
  • 15:35,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Kunsthistorici z ústavu Dějin Umění napsali dopis pražskému primátorovi Zdeňkovi Hřibovi, ve kterém vyvracejí argumenty zastánců výstavby Mariánského sloupu. Podle nich je výrazem habsburské protireformační propagandy a pro obnovu jeho reálné podoby neexistuje dostatek podkladů. S tím však nesouhlasí sochař Petr Váňa, který získal odborné hodnocení, které potvrzuje vysokou kvalitu opracovaných dílů.

Reklama

Proti umístění repliky Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí se vyslovilo 26 českých historiků umění, kteří napsali dopis pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi a městské radě. Podle nich chybí dostatečná obrazová dokumentace a tudíž není možné vytvořit reálnou kopii.

"Samozřejmě že ty části toho sousoší jsou poškozeny různým způsobem a vzhledem k tomu, že jiná dokumentace, která by umožnila seriózně vytvářet sochařskou kopii, v současné době není. Máme fotografie, které zobrazují pouze celkové záběry na sloup za sebe bez možnosti je uchopit jako předlohu pro nějaké detaily," řekl Michal Šroněk - iniciátor dopisu, člen Ústavu dějin umění AV ČR.

Navíc tvůrci repliky nepočítají s umístěním soch andělů, které byly součástí původního sloupu. Přesto se sochař Petr Váňa odvolává na odborný posudek konstatující vysokou kvalitu zpracování jednotlivých dílů a postupů při tvorbě.

"Pan doktor Josef Štulc - šéf NPÚ si prošel všechna ta místa, kde se v současné době pracuje na Mariánském sloupu a udělal zápis. Konstatoval, že práce jsou provedeny přesně podle závazného stanoviska Památkové péče v odpovídající vysoké kvalitě," Petr Váňa - sochař, autor repliky Mariánského sloupu.

Dalším sporným bodem je historický význam Mariánského sloupu, který rozděluje jak veřejnost, tak i odborníky. Někteří na něj pohlížejí jako na monument útlaku, druzí jako na připomínku toho, že se Praha ubránila během 30leté války se Švédy.

"Když si uvědomíme historii českých zemí, že 30 let předtím došlo k porážce českého stavovského povstání, které bylo výrazně nekatolické, k té výrazné dlouhé nekatolické historii českých zemí, která začala husitstvím a běžela potom, tak ten protireformační koncept je evidentní," Michal Šroněk.

"Mariánský sloup byl postaven na konci války a ne jako vítězný sloup, ale jako sloup poděkování, že se Praha ubránila v té poslední bitvě a že nebyla zničena," Petr Váňa.

Jak se postaví vedení pražského Magistrátu k dopisu, který mu zaslali kunsthistorici, zatím není jasné. Jisté je, že návrh na postavení Mariánského sloupu bude znovu předložen k projednání zastupitelstvu na podzim tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu