• Načítám...
>

Praha hostí výstavu francouzských impresionistů

  • 5. července 2019,
  • 15:54,
  • PRAHA,
  • Redakce

V Praze probíhá výstava s názvem Francouzský impresionismus. V Paláci Kinských jsou k vidění díla nejznámějších malířů druhé poloviny 19. století. Návštěvníci tak mají možnost prohlédnout si originály nevyčíslitelné hodnoty.

Reklama

Gauguin, Monet, Renoir, Manet a další. Díla těchto výtvarníků si mohou zájemci prohlédnout v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Probíhá tam totiž výstava s názvem francouzský impresionismus. Kurátorům se podařilo zapůjčit mistrovská díla ze sbírky Ordrupgaard.

"Je to dánské státní muzeum, které sídlí na severním okraji Kodaně. Základem té kolekce jsou díla francouzských impresionistů a skutečně jsou to ty ikony toho francouzského světového malířství. Je důležité upozornit na to, že zdaleka nejde jen o impresionisty, ta výstava je skutečně takovým průřezem francouzského malířství 19. a raného 20. století," řekl Petr Šámal, kurátor výstavy.

Kurátoři výstavy chtějí návštěvníkům ukázat také díla, která impresionismu předcházela a která tento směr následovala. Vystaveno je na 60 obrazů, které vybralo vedení dánského muzea. Před Prahou je mohli obdivovat lidé na různých místech světa.

"Byly například ve Švýcarsku, v Národní galerii v Otavě, v Paříži a Praha je právě současnou destinací, kde ty obrazy vystavujeme a z těch obrazů jsme si tady udělali svojí vlastní expozici Národní galerie," řekl Petr Šámal.

Mezi nejvzácnější obrazy patří sbírka děl P. Gauguina, jehož pozdější tvorba je známa pro užití velmi výrazných barev. Poznat je to například na obrazu Vinobraní lidské bídy.

"Do tohoto obrazu Gauguin zakomponoval bretaňské selky v černých oděvech, dřevácích a bílých čepcích. Tedy postavy, které ještě souvisí s jeho předchozím malířským obdobím, kdy maloval v Bretani," řekla Petra Kolářová, kurátorka výstavy.

Jedinečnou výstavu francouzského impresionismu v Paláci Kinských je možné navštívit do 13. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu