• Načítám...
>

Návrh novely zákona o státním majetku je v PČR

  • 5. července 2019,
  • 17:18,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Zástupci hlavního města Prahy odevzdali Parlamentu ČR návrh novely zákony, který připravila radní Hana Kordová Marvanová. Tímto krokem hlavní město využilo svou zákonodárnou iniciativu. Návrh by měl posílit postavení obcí a krajů při nabývání státního majetku.

Reklama

V případě, že bude stát prodávat nepotřebný majetek, měl by ho nejdříve nabídnout obcím. V tom má spočívat zákon, který se chystá prosadit pražská koalice. Zákonem by se mělo zavést předkupní právo pro obec či kraj.

"Často totiž dochází k situacím, že obec nebo kraj nemá šanci například ve veřejné dražbě získat nemovité věci, pozemky a budovy, které potřebuje pro plnění funkcí obce či kraje pro veřejný zájem a tedy pro občany. Jedná se o budování dopravní infrastruktury, občanské vybavenosti, sociálních zařízení či bytů nebo pro zeleň," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Jeden z příkladů je Veleslavínský zámeček, kdy se jej Praha marně snažila dostat do svého vlastnictví tak, aby Praha 6 mohla zámeček využít pro vybudování školy či sociálního zařízení. Na poslední chvíli se však Praze podařilo zrušit veřejnou dražbu, jinak by se zámeček dostal do soukromých rukou. Znemožnilo by se tak, aby doteď státní objekt mohl sloužit veřejnému účelu. Myšlenku předkupního práva při nabývání státního majetku podporuje i svaz měst a obcí. K novele má však legislativně technické připomínky.

"Kdyby nebyly odstraněny, tak hrozí, že by stát mohl upřednostňovat předkupní právo před možností bezúplatného nabývání majetku pro města a obce. Pokud bude toto odstraněno, pak budeme jedině podporovat tuto novelu," řekla Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí.

Návrh novely zákona Praha doručila do Parlamentu ČR. Nyní se čeká, až jí projedná vláda. Poslanci by o ní mohli diskutovat už na zářijové schůzi a schválena by tak mohla být i do konce roku.

Praha chce docílit toho, aby obce mohly vykupovat pozemky a nemovitosti nacházející se na jejich území za obvyklou cenu danou znaleckým posudkem. Díky dražbám získávají podle Marvanové majetek často spekulanti, kterým jde jen o to prodat ho draze té obci, která ho potřebuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu