• Načítám...
>

Zoo Praha chová vzácné vodnice posvátné

  • 8. července 2019,
  • 19:42,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské zoo chovají vzácné vodnice posvátné. Tyto pozoruhodné žáby žijí pouze ve vysokohorském jezeře Titicaca. Se zhoršující se kvalitou vody se ale jejich populace zmenšuje. Také pražská zoo se tak pokusí tato zvířata rozmnožit.

Reklama

Pražská zoo slavnostně otevřela novou mini expozici vodnic posvátných. Tyto vzácné žáby žijí pouze ve vysokohorském jezeře na hranicích Peru a Bolívie. Kdysi početný druh ale kvůli zhoršujícím se podmínkám pro život začíná početně klesat.

"Jde o splachy z polí tak, jak to známe u nás. Ale potom také sloučeniny těžkých kovů z ilegální těžby zlata, takže to jezero je zanesené rtutí a dalšími těžkými kovy a hrozí reálně, že o ty žáby v jejich původním prostředí přijdeme," řekl Petr Velenský, kurátor plazů a obojživelníků, Zoo Praha.

Pražská zoo získala žáby od americké zoo v Denveru. Právě Američané totiž chtějí tento druh žáby zachránit tzv. pojistnými koloniemi. Rozmnožit se je tak budou snažit také v Praze.

"Naší snahou je získat nové poznatky o jejich biologii, protože jsme přesvědčeni, že spoustu věcí o nich zatím zůstává neznámých. A že abychom je dokázali efektivně chránit, musíme je také dokonale poznat," řekl Petr Velenský.

Novou expozici s obojživelníky přišel slavnostně otevřít muzikant, herec a režisér Ondřej Havelka, kterého vedení zoo pozvalo pro nedávné uvedení tématicky spřízněného snímku Hastrman.

"Já si myslím, že nemohlo být lepší destinace pro žáby z jezera Titicaca. Praha, protože když jsem připravoval Hastrmana, ten film, tak jsem zjistil, že ten vodnický mýtus je pouze u nás a v Německu. Takže myslím, že v Praze se jim musí dařit dobře," řekl Ondřej Havelka, herec, režisér a hudebník.

Tyto žáby jsou zajímavé tím, že nepotřebují dýchat vzdušný kyslík. Plíce těchto tvorů suplují velké kožní záhyby. Zoo chová v nové expozici 19 dvouletých exemplářů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu