• Načítám...
>

Stavbaři a archeologové pracují u Karlova mostu

  • 9. července 2019,
  • 17:27,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Archeologové v současnosti prohledávají za pomoci speciální techniky okolí Karlova mostu a dno Vltavy. Na místě totiž probíhají práce na zvýšení ponoru na vodní cestě. Pod mostem díky tomu proplují i větší nákladní lodě.

Reklama

Speciální stavební stroje již od ledna prohlubují v Praze koryto Vltavy aby bylo možné na lodě nakládat těžší náklady a byly tak zvýšeny plavební parametry z Mělníka až do hlavního města. Nyní se práce přesunuly až ke Karlovu mostu. 

"V současné době to probíhá jako těžba z plovoucího zařízení pomocí sacího bagru. Funguje to jednoduše. Potápěč má dole sací hadici a saje štěrk, sediment do kubíkové nádoby. Ta se následně vyklápí na loď, kde pod dohledem archeologů je materiál tříděn a kontrolován," řekl Václav Růžička, jednatel Labské, strojní a plavební společnosti. 

Jelikož se stroje pohybují v archeologicky velice cenném území, pomáhá i speciální technika jako je např. vodní dron. 

"Vodní dron je přístroj, kterým dokážeme pod vodní hladinou snímat fotografie, případně videosekvence. Zároveň s geodetickým nebo souřadnicovým zaměřením, takže víme co snímá a kde to snímá. A pokud bychom nebyli limitováni špinavou vodou ve Vltavě, teoreticky je dohlednost 15 až 20 metrů," řekl Milan Lesňák, archeolog. 

Ve znečištěné Vltavě ale archeologové vidí pouze na několik desítek centimetrů. 

"Jsme schopni zjistit a identifikovat co se vlastně na tom dně nachází, v jakém je to stavu. Archeologové jsou potom schopni rozhodnout, jestli si to zaslouží nebo nezaslouží nějakou památkovou ochranu," řekl Milan Lesňák. 

"V tomto prostoru jsou nejdůležitější ty konstrukce nebo nálezy, které souvisejí s Karlovým mostem a jeho předchůdcem, což byl Juditin most. Byly by to především základové partie těch původních pilířů, které zůstaly v řece zachovány, případně nějaké další dřevěné konstrukce, ať už z doby stavby, nějakých mostních provizorií, nebo by to mohly být i konstrukční prvky z toho staršího mostu, který zde stál v té dřevěné podobě ještě před výstavbou Juditina mostu," řekl Petr Juřina, vedoucí archeolog. 

Konstrukční zbytky Juditina mostu jsou součástí národní kulturní památky Karlův most. Do současnosti ale archeologové nevědí, kde přesně se fragmenty tohoto mostu nacházejí. I to by mohl archeologický průzkum na místě poodhalit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu