• Načítám...
>

Pacientům pomáhají nemocniční kaplani

  • 10. července 2019,
  • 15:21,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Během léčby zvláště těžkých nemocí mají pacienti psychické problémy. Často se trápí, žijí ve velké nejistotě a uzavírají se před okolním světem. V těchto situacích pomáhají nemocniční kaplani. Jejichž služby využila i paní Lenka Cendelíková, která měla vzácný nádor a hrozilo jí, že umře.

Reklama

V létě minulého roku zjistili lékaři paní Lence Cendelíkové, že má vzácný nádor na lopatce. Jako matka dvou dětí zažívala obrovskou nejistotu co bude dál. Jen pár týdnů na to podstoupila operaci a následně i chemoterapii.

"Bylo to velký šok když jsem zjistila, že mám zhoubný nádor. První myšlenka byla na to co bude dál, kam se půjdu léčit. Dostala jsem dobrý kontakt na Nemocnici Na Bulovce, tak jsem ji využila. Udělali mi biopsii, zjistili jaký to je nádor, zjistili jak se budu léčit, takže jsem nastoupila v říjnu. A začala první chemoterapie, obavy co bude," řekla Lenka Cendelíková, pacientka.

Přestože léčbu snášela poměrně dobře, její psychický stav nebyl dobrý. Lékaři jí proto nabídli aby si popovídala s místním kaplanem. Z počátku byla nedůvěřivá ale nakonec zjistila, že tato setkávání jí výrazně pomáhají.

"Zlepšila se mi díky němu hlavně psychika. Díky této službě. Opravdu vím, když mám nějaký problém, že to vyřeším s ním lépe, než třeba s rodiči, protože pro rodiče bude vždy vše dobré. Ale mám takové černé myšlenky, že může přijít něco špatného, takže nechci zatěžovat svoji rodinu. Ale máte nějaký zhoubný nádor a bojíte se, protože když se řekne zhoubný nádor, už vidíte to černé," řekla Lenka Cendelíková.

Tato služba má v Nemocnici Na Bulovce dlouholetou tradici. O pacienty se stará tým kaplanů a kaplanek.

"Snažím se přes témata jako je práce, rodina, zájmy se k nim nějak přiblížit," řekl Jan Kolouch, kaplan.

"Snažím se mu naslouchat, to je asi to hlavní co by měl kaplan dělat, že tomu pacientu naslouchá a nechá ho trochu vést tu pomyslnou nit toho rozhovoru," řekla Pavla Kokaislová, kaplanka.

Díky dobrým zkušenostem jsou místní kaplani bráni jako rovnocenní členové lékařského personálu. Nemocnice Na Bulovce navíc disponuje vlastní vysvěcenou kaplí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu