• Načítám...
>

Speciální dron umí odhalit kůrovce

  • 10. července 2019,
  • 17:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Experti z České zemědělské univerzity v Praze vyvíjejí aplikaci s pracovním názvem Brouk. Ta funguje za pomoci dronu, který monitoruje lokalitu ze vzduchu. Lesníci pak nemusí procházet porost a kontrolovat koruny zespodu.

Reklama

Experti z ČZU v Praze vyvíjí aplikaci s pracovním názvem Brouk. Ta funguje za pomoci dronu, který monitoruje konkrétní lokalitu ze vzduchu. Lesníci pak nemusí procházet porost a kontrolovat koruny zespodu.

"Nalétneme nad stromy shora, pořídíme fotografie a následně ty fotografie spojíme do jedné velké ortofotomozaiky. A my ty jednotlivé snímky rozložíme na jednotlivá multispektrální pásma, tedy červenou, zelenou a modrou barvu. Pokud použijeme dražší senzor, tak můžeme i na infračervené pásmo. A na základě toho jsme schopni rozeznat nakažení stromu dříve, než to zjistí uživatel v lese běžným okem," řekl Ondřej Lagner, vedoucí projektu, Fakulta životního prostředí ČZU.

Velké drony a bezpilotní letadla jsou určeny pro sledování rozsáhlého území. Aplikaci mohou používat i majitelé menších lesních ploch. K tomu jim postačí menší drony, které jsou už dnes běžně dostupné.

"Dá se říci, že ten nejmenší dron je nejlevnější varianta a je určený pro tu nejširší veřejnost, i laickou. Pokud někdo potřebuje zpracovat tuto analýzu, může použít tuto menší variantu. Pokud použije ten velký dron, tak tam jsou i ta další infračervená pásma, díky čemu už je ta analýza potom přesnější. Dá se ale říci, že je to srovnatelné i s tím malým dronem," řekl Ondřej Lagner.

Ambice vývojářů jsou mnohem větší. Podrobné monitorování terénu pomocí dronu by mohli v budoucnu využít i zemědělci. Zvláště v obdobích sucha, což je v posledních letech velmi aktuální téma.

"Každopádně vidíme možnost využití toho dronu třeba v zemědělských aplikacích, monitoring sucha nebo eroze. V podstatě to, že má uživatel k dispozici nějakou aplikaci a to, že ta potom zpracuje výsledky toho dronu už podle té konkrétní úlohy, tak to jsou věci, nad kterými přemýšlíme do budoucna," řekl Václav Wiesner, garant programu.

Aplikace, která odhalí napadený strom kůrovcem, by měla být spuštěna do konce tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu