• Načítám...
>

Letos začaly žně mimořádně brzy

  • 11. července 2019,
  • 16:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Na polích kolem Prahy začaly žně. Letos se kvůli horkému počasí začalo sklízet mimořádně brzy. Podle místních zemědělců bude navíc úroda nižší než v předchozích letech. Může za to hlavně sucho.

Reklama

Na pole v Třeboradicích vyjely kombajny. Zemědělci totiž začali sklízet úrodu. Kvůli horkému letnímu počasí probíhá sklizeň o 2 až 3 týdny dříve než obvykle. Denně sklidí jeden kombajn obilí na 30 hektarech půdy.

"Třikrát se to objede kolem dokola a potom musíte začít z jedné strany na druhou prosekávat a pomalu stahovat pole. Samozřejmě musíte brát zřetel na rušení nočního klidu ve 22:00, takže prvně se začíná od domů. Abychom potom, když je tma a seká se déle, už jezdili do oblastí, kde lidé nejsou," řekl Milan Běloušek, kombajnér.

Úroda a tudíž i zisky budou letos mnohem nižší než v předchozích letech. Podle zemědělců za to mohou škůdci jako různé druhy hlodavců a také jarní sucho.

"Všude se o tom píše a je to bohužel pravda, takže se suchem se tady potýkáme hodně. Výnosy se razantně snížily oproti předchozím 3 letem. Máme to kolem 20 % rozdělené a je to pšenice, ječmen, cukrovka, řepka a sója. To jsou naše stěžejní plodiny. A také děláme lupinu a občas ještě nějaké minoritní plodiny," řekl Petr Řebíček, zemědělec.

Ještě do nedávna vládlo suché a horké počasí. Kombajnéři tedy museli být obezřetní. Na polích totiž snadno dochází k požáru.

"Hlavně si dávat pozor na kameny, protože v období sucha, které je teď, může od lišty odlétnout jiskra a může vzplanout i celé pole," řekl Milan Běloušek.

Žně budou probíhat ještě několik týdnů. Záleží ale na počasí. Kvůli sklizni se musí lidé smířit s vyšším hlukem a také větší prašností v ovzduší. Městské části, kterých se sklizeň týká, proto vydaly upozornění aby lidé raději nechávali zavřená okna a na silnicích byli opatrní a trpěliví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu