• Načítám...
>

Praha 11 pečuje o zeleň v době horka a sucha

  • 11. července 2019,
  • 17:32,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha 11 zavedla několik opaření, která výrazně šetří životního prostředí. Po dobrých zkušenostech z minulého roku navýšila počet závlahových vaků. Ty se napouští dešťovou vodou z retenční nádrže. Nově jsou travnaté plochy sečené tak, aby zadržovaly vlhkost a poskytovaly útočiště pro hmyz a drobné živočichy.

Reklama

Dlouhotrvající sucha, tropická vedra a nedostatek dešťových srážek trápí nejen Pražany, ale i městskou zeleň. Nejvíce ohrožené jsou mladé stromy, které nemají dostatečně rostlý kořenový systém. Radnice Prahy 11 se proto rozhodla už v minulém roce zavést zavlažovací vaky. Díky dobrým zkušenostem jejich počet letos ještě navýšila, a to na 400 kusů.

"Ty závlahové vaky jsou velmi výhodné v tom, že se naplní extrémně rychle, jeden vak má 60 litrů a kdybyste těch 60 litrů stejnou rychlostí vylili přímo k tomu stromu, tak se samozřejmě rozlije do okolí a nedostane se přímo k těm kořenům," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Tato městská část se může pochlubit i obrovskou retenční nádrží, která je ukryta v podzemí pod sportovním areálem Jedenáctka. Díky ní může být dešťová voda využívána nejen na čištění komunikací, ale právě i na zavlažování zeleně.

"Je to obrovská střešní plocha a z celé té střešní plochy svádíme dešťovou vodu do jedné retenční nádrže, která je tady u nás a ta má objem 120 tisíc litrů. Vždy když naprší, tak se nádrž naplní a vzhledem k jejímu velikému objemu to dostačuje, abychom i v takových suchých létech, jako bylo to loňské, měli dost vody na zalévání naší zeleně," řekl Jakub Lepš.

Kromě systému zavlažování se vedení městské části rozhodlo zavést další opatření. Travní porost se bude nově sekat ve výšce 7 až 10 centimetrů, aby se v něm udržela vlhkost a trávník kvůli vedru neusychal.

"V současné době jsme na nějakých 7 - 8 centimetrech, na některých místech sekáme 10 - 12 centimetrů. Záleží na využití té lokality," řekl Zdeněk Hamaj - vedoucí údržby zeleně a komunikací, Jihoměstská a.s.

Na vytipovaných místech byla letos také zavedena mozaiková seč a vegetáční pásy. Ty poskytnou vhodná útočiště pro hmyz a menší živočichy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu