• Načítám...
>

Lavičku u hrobu válečného veterána někdo odcizil

  • 11. července 2019,
  • 15:37,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražské velitelství Vojenské policie řeší netradiční krádež. Někdo totiž ze hřbitova za strašnickým krematoriem ukradl dřevěnou lavičku, kterou umístili kolegové vedle hrobu zesnulého vojáka. Lavičku válečných veteránů nechali vyrobit jako upomínku na vojáka, který za svou zem nasadil život. Vojenští policisté proto vyzývají případné svědky, aby velitelství kontaktovali.

Reklama

Vedle hrobu válečného veterána, bývalého vojenského praporčíka Jiřího Regiho Schamse, ještě nedávno stála lavička, která připomínala, že za svou vlast položil život. Speciální lavičku mu nechali vyrobit jeho bývalí kolegové. Teď je ale vedle hrobu opět prázdné místo. Někdo totiž lavičku z místa odnesl.

"Lavička se nám ztratila. Proto, že je ze dřeva, měli jsme samozřejmě v plánu její údržbu a renovaci. Když jsme se ale dostavili na místo na Vinohradský hřbitov za strašnickým krematoriem, zjistili jsme, že lavička u jeho hrobu chybí," řekla Nikola Hájková, tisková mluvčí Vojenské policie.

Kuriózní na celém případu je, že podle první verze, kterou uvedli očití svědkové, ji měl z místa odnést člověk v uniformě. Druhá verze pak pracuje hned s celou skupinou mužů v uniformách.

"Správa hřbitova uvedla, že ji údajně odnesl nějaký muž v uniformě a tvrdil, že ji má v úmyslu zrekonstruovat. My proto prosíme, pokud to byl někdo s tímto úmyslem, aby nám dal vědět, protože rekonstrukci jsme plánovali i my. My jsme i vlastníkem lavičky," řekla Nikola Hájková.

Další záhadou je, že lavičku nebylo snadné odnést. Byla totiž k zemi připevněna chemickými kotvami. Pohřební ústav hl. m. Prahy i Správa pražských hřbitovů projevily nad záležitostí lítost. Nicméně žádné svědectví o mužích v uniformách nelze potvrdit a nepomohou ani kamerové záznamy.

"Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli není strašnické krematorium není pod kamerovým systémem, tak nemůžeme dohledat žádný záznam. Nám se daří i v rámci druhé společnosti, což je Správa pražských hřbitovů, postupně zavádět kamerový systém na hřbitovy. Tak bychom byli i rádi a začínáme v této věci komunikovat i s magistrátem, kdybychom mohli kamerami obsloužit jak strašnický, tak i Motolský hřbitov," řekl Karel Kobliha, ředitel Pohřebního ústavu hl. m. Prahy.

Jiří Regi Schams zahynul poté, co byl v roce 2008 těžce raněn při jednom ze sebevražedných útoků v Afghánistánu. Vojenská policie nechala lavičku vyrobit z úcty k padlému kolegovi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu